بررسی نوع نگاه به مفهوم "حریم" در دیدگاه اسلام در مقایسه با سایر دیدگاه ها و نحوه ی دستیابی به آن در معماری و شهرسازی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین همایش بین المللی مهندسی عمران، معماری ،شهرسازی با رویکرد توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: ACUSCONF06_160
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا امینی

کارشناس ارشد معماری دانشگاه تهران

معصومه کاظمی

کارشناس ارشد معماری دانشگاه آزاد قزوین

چکیده

ایجاد حریم یکی از اولین نیازهای انسان در برقراری روابط با سایر همنوعانش است. معماری اسلامی ایران در طول حیاتش برای پاسخگویی همه جانبه به نیازهای انسان از اصول جاودان و پایداری بهره برده است و این نیاز را نیز به بهترین شکل پاسخ گفته است. اما اینگونه نیست که تنها معماری ایران به این نیاز توجه کرده باشد. بلکه در غرب نیز به برقراری و ایجاد حریم قائلند؛ اما با نگاهی متفاوت، در بستری متفاوت و با روشی متفاوت. محرمیت یکی از آن مفاهیمی در معماری ایران است که در ارتباط تنگاتنگ با ایجاد مرز و حریم با بیگانگان است و سازوکار شرقی دست یابی به حریم محسوب می شود. اما خلوت ما به ازای غربی آن است. این دو در عین اینکه یک نیاز را برآورده می کنند، از لحاظ معنایی و نمود فضایی دارای تفاوت های ظریفی هستند که نمی توان از آن ها چشم پوشید. برای دریافتن این تفاوت ماهیت به بررسی سازو کارهای ایجاد کننده ی آن ها در نظریات و نمونه های موجود به تفکیک می پردازیم. آنچه در فضاهای معماری امروز ایران مشاهده می شود تبلور تفکرات و ایده آل های پراکنده ی غربی است و انسان ایرانی با آن ها بیگانه است. آنچه اهمیت دارد این است که ایجاد حریم در معماری مسبوق و تاریخی ما به روشی متفاوت از آنچه امروز در حال اتفاق افتادن است حاصل می شد. اما این سازوکار در فضاهای معماری امروز ایران دچار فروکاهش شده و دیگر تمام نیازهای مادی و معنوی انسان شرقی را بر نمی تابد. در این پژوهش تلاش خواهیم کرد تا با شناختن بیشتر و بهتر سازوکارهای دستیابی به حریم و مرز ، بازگشتی به اصول ارزشمند معماری اسلامی که فضایی شایسته و در خور انسان مسلمان خلق می کند داشته و اهمیت آن را دوباره یادآوری کنیم.

کلیدواژه ها

حریم، محرمیت، خلوت، معماری اسلامی، معماری غرب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.