روش تصفیه فاضلاب و نقش آن بر قیمت پساب: مقایسه موردی تصفیه‏خانههای فاضلاب شماره ۴ و ۵ مشهد

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دو فصلنامه آب و توسعه پایدار، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WSD-7-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 382
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید ظفری کلوخی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، مکانیک، دانشگاه تهران، ایران

امیر اکبرزاده

دانشجوی دکتری برق-الکترونیک، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

سید محمد تفضلی

دانشجوی دکتری عمران-محیطزیست، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

چکیده

با گسترش صنایع و کشاورزی، موضوع تامین آب و به دنبال آن چالش فاضلاب اهمیت خود را بیش از پیش نمایان میسازد. مطلوبترین گزینه جهت تامین نیاز آبی، بازچرخانی آب و استفاده از فاضلاب تصفیه شده است. با توجه به هزینههای بهرهبرداری تصفیهخانههای فاضلاب مدرن باید جنبه اقتصادی موضوع مدنظر قرار گیرد تا ضمن رغبت مصرفکنندگان پساب، هزینههای تصفیه نیز تامین شود. در شهر مشهد تا قبل از سال ۱۳۹۵ تصفیهخانههای فاضلاب موجود همگی به روش برکه تثبیت بود و هزینههای تصفیه آنها چشمگیر نبود. بنابراین بیشتر درآمد دریافتی فاضلاب صرف توسعه شبکه جمعآوری فاضلاب میشد. اما در سال ۱۳۹۵ با افتتاح دو تصفیهخانه مدرن در شهر مشهد با ظرفیت‏‏های ۶۰ هزار و ۶۵ هزار متر مکعب در شبانه روز که هر یک میتوانند کیفیت پساب خروجی را به استانداردهای تخلیه به آب‏های سطحی برسانند، بحث فاضلاب بها و قیمت تمام شده تصفیه هر مترمکعب از فاضلاب اهمیت پیدا کرد. همچنین میتوان با اعمال جریمه‏هایی مبتنی بر پارامترهای کیفی، مشترکین خاص مانند رستورانها و هتلداران را به سمت انجام پیش تصفیه قبل از تخلیه به شبکه سوق داد. در این مقاله سعی شده است براساس نتایج استخراج شده در طول یک‏ سال بهرهبرداری از این دو تصفیهخانه مقایسههایی در زمینه هزینههای ساخت، بهرهبرداری، مواد مصرفی، نیروی پرسنلی و در نهایت خروجی هر دو تصفیهخانه انجام شود، تا مزایا و معایب هر دو روش از لحاظ سهولت بهرهبرداری و صرفه اقتصادی معرفی شود و در احداث تصفیهخانهها با آگاهی بیشتری نوع روش تصفیه انتخاب شود.

کلیدواژه ها

قیمت پساب, تصفیه فاضلاب, هزینه بهرهبرداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.