مدلسازی تغییر شکل لوله و بسترآن در اثر بارگذاری در شبکه های انتقال آب

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دو فصلنامه آب و توسعه پایدار، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WSD-1-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 402
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرمین بوستانی

دانشجوی دکترای تخصصی گروه مهندسی آب، دانشگاه فردوسی مشهد

سیدحسن گلمایی

دانشیار، گروه آب، دانشگاه علوم کشاورزی ساری

حسین انصاری

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه فردوسی مشهد

سید محمد کالوندی

دانش آموخته کارشناسی ارشد ، گروه مهندسی آب، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

در شبکههای انتقال آب چگونگی استقرار لولهها در ترانشه، متاثر از موقعیت مکانی، توپوگرافی مسیر و همچنین عوامل اقتصادی بوده که باید در طراحی این پروژهها مد نظر قرار گیرد. ارزیابی رفتار این سازههای زیرزمینی و بررسی اثرات متقابل آن بر بستر اطراف لولههای مدفون در اثر بارگذاریهای معمول، میتواند تحلیل مناسبی را برای انجام طراحی صحیح به مهندسین ناظر و طراحان این پروژهها ارائه دهد. از این رو تعیین و تحلیل این مجاری و خطوط انتقال در اثر اعمال نیروهای موجود و تاثیرگذار در نشست و در پارهای از مسائل تغییرشکلهای جانبی امری ضروری مینماید. بدین منظور محدودهای از طرح انتقال و توزیع آب سد دوستی به مشهد انتخاب گردید. سپس با احتساب بارگذاریهای مختلف، مشخصههای لوله فولادی به کار رفته و مصالح پر­کننده ترانشه، به بررسی نشست و تغییر شکل لوله و بستر آن توسط دو مدل عددی اجزای محدود Ansys و Plaxis پرداخته شد. میانگین جابجایی لوله در راستای قائم با پلاکسیس و انسیس بترتیب برابر ۵/۲۲ و ۵/۸ میلی متر شد. همچنین در مقطع مورد بررسی، لایه سطحی (آسفالت) ۵ سانتیمتر فرو نشست داشت. فرونشست سطحی با افزایش فشار داخلی لوله تا حد مجاز کاهش یافت. بدلیل مدل کردن بهتر اندرکنش سازه با خاک و نیروهای جانبی تاثیرگذار و در نظر گرفتن تغییر شکلهای جانبی در جدار لوله، نتایج بدست آمده از مدل انسیس در مورد نشست کلی لوله و جناحین از پلاکسیس بهتر بوده و توصیه میشود در طراحیها، نتایج این مدل لحاظ شود.

کلیدواژه ها

شبکه انتقال آب, مدلسازی عددی نشست, لوله فولادی آب, انسیس, پلاکسیس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.