بررسی تاثیر حضور اتباع خارجی بر تغییرات فرهنگی شهرهای مرزی (مورد مطالعه: شهر مریوان استان کردستان)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: علوم و فنون مرزی، دوره: 2، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_BST-2-7_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرزو عابدینی راد

دانشگاه آزاد اسلامی (واحد علوم و تحقیقات) باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان

چکیده

شهرهای مرزی از دیرباز محل رفت و آمد مردم کشورهای همسایه بوده اند و به تناسب میزان برقراری ارتباط، بر شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی داخل کشور تاثیر گذارند. فعالیت هایی از جمله تجارت، قاچاق، روابط خویشاوندی و. . . سبب حضور این افراد در شهرهای مرزی است که هر یک به نوبه خود از امنیت این شهرها کاسته یا بر آن می افزایند. تغییرات فرهنگی نیز با ویژگی هایی چون کمرنگی فرهنگ های اصیل ملی، فراموشی سنت های فرهنگی وطنی، بی توجهی به آثار منفی تغییر فرهن گها و جایگزینی فرهنگ وارداتی بیگانه سنجش می شود. حضور بیگانگان که در بدو ورود به شهرهای مرزی انجام می گیرد، تغییراتی در ابزارها، ارزش ها و اعتقادهای فرهنگی مردمان این شهرها به دنبال دارد. شهرستان مریوان که در غرب استان کردستان واقع شده و با کشور عراق مرز مشترک دارد، یکی از شهرهای مرزی پر رفت و آمد است که به دلیل برخورداری از بازارهای مرزی تحت تاثیر مستقیم ورود اتباع خارجی قرار گرفته و تغییرات فرهنگی آشکاری را تجربه می کند. این مقاله بر آن است که به تغییرات فرهنگی مناطق تجاری شهر مریوان در نتیجه برخورد با فرهنگ بیگانه بپردازد و به این سوال که چه تغییراتی در عناصر فرهنگی منتخب در این محدوده ایجاد شده، پاسخ گوید. روش پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی بوده و بررسی کتابخانه ای و مطالعه پیمایشی با کمک ابزار مصاحبه و پرسش نامه در آن استفاده شده است. نتایج به دست آمده گویای این امر است که در راستای ورود تاجران، قاچاقچیان و همچنین کالاها و ابزار خارجی، برخی خرده فرهن گ ها به کلی دگرگون گشته و برخی دیگر با جایگزینی در فرهنگ بیگانه تغییر یافته اند.

کلیدواژه ها

شهرهای مرزی, امنیت, تغییر فرهنگ, فرهنگ بیگانه, مریوان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.