خود مختاری کردستان عراق و چالش های پیش روی جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: علوم و فنون مرزی، دوره: 4، شماره: 14
  • کد COI اختصاصی: JR_BST-4-14_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 262
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن بوژمهرانی

استادیار علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزاد شهر

مهدی پوراسلامی

کارشناس ارشد روابط بین الملل دانشگاه خوارزمی

چکیده

تشکیل حکومت خودمختار در کردستان عراق در سال های اخیر به دلایلی از جمله همجواری با منطقه کردنشین کشورمان که دارای عقاید، فرهنگ و آداب و رسوم مشترک با آنهاست می تواند با برانگیختن احساسات قومیتی، چالش امنیتی برای کشور ایجاد نماید. تاکنون به دلیل وجود میراث و تاریخ مشترک، تجانس فرهنگی و ریشه زبانی مشترک کردهای ایران با دیگر هموطنان، آنها به سان دیگر کردهای منطقه با دولت مرکزی دچار چالش نشدند اما برخی مسائل پس از حمله آمریکا به عراق و تشکیل دولت و قانون اساسی جدید می تواند چالش های امنیتی برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد کند. در این پژوهش نویسندگان درصدد هستند با روش تبیینی- علی به این سوال پاسخ دهند که تحولات کردستان عراق و ایجاد حکومت خودمختار چه تاثیرات امنیتی برای جمهوری اسلامی ایران خواهد داشت؟ ایجاد منطقه خودمختار کردی در شمال عراق همراه با افزایش اختیارات سیاسی و تبدیل آن به الگوی برتر سیاسی- اجتماعی هویت بخش به تقویت گرایش های تجزیه طلبانه کردهای داخل کشور منجر می شود. این مقاله چالش های امنیتی خودمختاری منطقه شمال عراق را از منظر مکتب کپنهاگ بررسی می کند.

کلیدواژه ها

کرد و کردستان, امنیت ملی, مکتب کپنهاگ, خودمختاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.