بررسی عوامل تاثیرگذار در مرزهای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: علوم و فنون مرزی، دوره: 5، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_BST-5-19_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 352
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود مطلبی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر

سید محمدرضا موسوی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران

عارف بیژن

allameh tabataba'i university

چکیده

پایدارترین عنصر در امنیت ملی ایران در قرون گذشته، جغرافیای خاص این مرز و بوم بوده است که از یک سو ایران را مرکز پیرامونی خود قرارداد و از سوی دیگر عملا ازنظر جغرافیایی به هیچ یک از محیط های پیرامونی خود تعلق کامل ندارد. گروه های قومی ایران با دنباله های فرامرزی خودشان در کشورهای آذربایجان، ترکیه، افغانستان و ترکمنستان، حاصل یک چنین تجربه تاریخی برای گروه های قومی بوده اند. بنابراین امنیت مرزهای بین المللی ایران و مرزنشینان به ویژه جمهوری آذربایجان به شدت متاثر از قلمروهای پیرامونی می باشد و ضمانت تحقق این امر، مدیریت مرزها و داشتن مرزهایی با امنیت کامل می باشد. این پژوهش به دنبال این است تا عواملی را که در مدیریت مرزهای بین ایران و آذربایجان که شامل عوامل جغرافیایی، دفاعی، اقتصادی می شود و بر محیط پیرامونی این دو کشور تاثیر زیادی می گذارد را موردبررسی قرار دهد. آن چیزی که می توان دریافت کرد این است که روابط ایران و آذربایجان علی رغم بهره مندی از بعضی زمینه های فرصت ساز به دلیل مرزبندی های مرتبط با رژیم حقوقی دریای خزر، مناقشه قره باغ و حضور آمریکا همچنان با چالش های عمده ای مواجه خواهد بود. در این پژوهش نحوه جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای )کتاب، مقالات( می باشد و روش تحقیق نیز توصیفی-تحلیلی است.

کلیدواژه ها

امنیت ملی, ایران, مرزها, آذربایجان, مدیریت بهینه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.