احداث سد ایلیسو در ترکیه و مغایرت آن با تعهدات فرامرزی در قبال همسایگان وفق حقوق بینالملل

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: علوم و فنون مرزی، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_BST-6-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 592
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرید سلطان قیس

حسین علیزاده

چکیده

دولت ترکیه از حدود ده سال پیش، با شروع به احداث سدی موسوم به ایلیسو در مرزهای جنوبی خویش، امنیت آبی و زیست محیطی کشورهای همسایه خود ازجمله ایران و عراق را به مخاطره انداخته است. این مقاله با رویکرد توصیفی-تحلیلی و با گردآوری مطالب و اطلاعات مورد نیاز با روش کتابخانهای و سپس تحلیل آنها در صدد بررسی مغایرت احداث پروژه سد ایلیسو توسط دولت ترکیه با قواعد حقوق بینالملل و تعهدات آن دولت میباشد. یافتههای پژوهش نیز اثبات کرده است که دولت ترکیه با احداث و ساخت این سد قواعد و مقررات حقوق بینالملل را نسبت به همسایگان مرزی خود، نقض نموده است. عدم رعایت مقررات حقوق بینالملل عرفی، مقررات حقوق بینالملل عمومی، ازجمله کنوانسیون ارزیابی زیست محیطی فعالیتهای فرامرزی، اعلامیه محیطزیست و توسعه (اعلامیه ریو)، موازین حقوقی بانک جهانی و همچنین موافقتنامه دوجانبه ترکیه با دولت عراق در مورد رود دجله و فرات و تعهدات منطقهای اروپایی از قبیل کنوانسیون اروپایی حقوق بشر و آزادیهای بنیادین، از مصادیق غیرقانونی بودن اقدام دولت ترکیه به شمار میروند. در همین راستا پیشنهاد میشود تا دولتهای ایران و عراق ضمن مذاکرات و اعمال فشار دیپلماتیک بر دولت ترکیه برای جلوگیری از احداث سد، با رسانهای نمودن خطرات و تبعات ساخت سد ایلیسو، دولت ترکیه را تحت فشار افکار عمومی نیز قرار دهند. علاوه بر این مطرح نمودن مسئله در سازمانهای بینالمللی علیالخصوص سازمان ملل متحد میتواند نقش موثری ایفا نماید. در بعد امنیتی و انتظامی نیز باید آمادگی مقابله با هرگونه تحرکات در صورت بهرهبرداری از سد لحاظ گردد.

کلیدواژه ها

سد ایلیسو, حقوق بینالملل, ترکیه, ایران, دجله و فرات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.