تاثیر گسلش بر احتمال وقوع زمینلغزشها، مطالعه موردی: زمینلغزشهای منطقه نرگسچال

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی مهندسی، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JEG-14-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 329
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت اله صفری

دانشگاه گلستان، دانشکده علوم، گروه زمینشناسی

حامد رضایی

دانشگاه گلستان، دانشکده علوم، گروه زمینشناسی

افسانه قجقی

دانشگاه گلستان، دانشکده علوم، گروه زمینشناسی

چکیده

زمین لغزش­ها بهعنوان مخاطرات طبیعی، موجب خسارات فراوانی می­شوند، در بسیاری از موارد می­توان با شناخت زمین­شناسی مناطق مختلف، وقوع زمین­لغزش­ها را پیشگویی و با راهکارهای مناسب از وقوع آن جلوگیری کرد. یکی از مناطق مستعد و پرخطر از نظر زمینلغزش در البرز شرقی، منطقه نرگس­چال است. در این پژوهش، بهکمک روش­های سنجش از دور، GIS و همچنین مشاهدات و اندازه­گیری­های صحرایی اقدام به بررسی عوامل موثر بر زمین­لغزش­ها در منطقه نرگس­چال شد. در این راستا هفت لایه اطلاعاتی برداری از عوامل موثر بر زمین­لغزش تهیه شده و به مقادیر موجود در هر لایه اطلاعاتی وزن داده شده و کلاس­بندی انجام شد. در نهایت با محیط نرم­افزاری GIS نقشه پهنه­بندی خطر زمین­لغزش تهیه شد. نتایج حاصل از تهیه نقشه پهنه­بندی خطر زمین­لغزش نشان می­دهد که الگوی فضایی بیشترین خطرات زمین­لغزش بهصورت نواری پهن با امتداد شمال­شرق- جنوب­غربی قابل مشاهده است. نتایج حاصل از بررسی اثر شکستگی­ها (بهعنوان عوامل ساختاری) بر پهنه­بندی خطر زمین­لغزش نشان می­دهد که عوامل ساختاری نظیر گسل­های اصلی (و سایر شکستگی­های مرتبط با آنها) بهطور غیرمستقیم، با ایجاد شیب­های تند، ایجاد مناطق خردشده و نامقاوم، ایجاد مناطق چشمه­سار و ایجاد زلزله­ها، تعیین­کننده الگوی پراکنش بیشترین خطر زمین­لغزش بوده است و تاثیر زیادی بر رخ­داد این بلای طبیعی داشته­اند.  

کلیدواژه ها

Nargeschal area, Landslide Zonation, Remote Sensing, GIS, Faulting, منطقه نرگس چال, پهنه بندی زمین لغزش, سنجش از دور, سامانه اطلاعات جغرافیایی, گسلش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.