مطالعه پیامدهای ورود تکنولوژی و صنعت به مناطق کردنشین جنوب آذربایجان غربی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله مسائل اجتماعی ایران، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSPI-6-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد توکل

استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران

جلیل سحابی

استادیار گروه جامعه شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

چکیده

هدف این مطالعه بررسی پیامدهای ورود تکنولوژی و صنعت به مناطق کردنشین جنوب آذربایجان غربی براساس مدل ترکیبی است. اطلاعات این مطالعه براساس ۷ گروه محوری، ۶۰ مصاحبه عمیق و ۴۰۱ پرسشنامه محقق ­ساخته و ترکیبی از نمونه­ گیری نظری، هدفمند و احتمالی بهدست آمده است. یافته­های بخش کمی مبین آن است که در زمینه نگرش به سازه­ هایی ازقبیل عقلانیت، رقابت و نگرش به زمان تفاوت معنی­ داری حداقل بین یکی از نمونه­ های خارج از نظام کارخانه ­ای و کارکنان مشغول به کار در کارخانه ­ها وجود داشت. با وجود این, تفاوت معنی­ داری بین دو متغیر مکان و انگیزه خوشبختی و مکان و نگرش به حقوق زنان وجود نداشت. نتایج تحلیل طبقات چندگانه مبین آن است که اگرچه متغیر مکان عامل مهمی برای ایجاد تغییرات ارزشیـ هنجاری در جامعه تحت مطالعه است، با کنترل ویژگی­های اجتماعیـجمعیتی پاسخگویان، واکنش آنها دربرابر تغییرات ارزشیـهنجاری در نظام کارخانه­ای و غیرکارخانه ­ای مشابه می ­­شود. یافته ­های بخش کیفی مبین آن است که ورود تکنولوژی ­های جدید صنعتی به مناطق کردنشین باعث رواج ارزش­های مدرن، ارزش­های توسعه­ گرایانه، ارزش­های اخلاقی و عقلانی شده است و همزمان تضعیف ارزش­ های سنتی همچون سنت­ محوری، خدامحوری و قناعت­ پیشگی را به بار نیاورده است. ازسوی دیگر، آلودگی های زیستمحیطی پیامد اجتناب­ ناپذیر کارخانه­ ها بوده است. برایناساس در مدل نهایی مفهوم توسعه نامتوازن را پیشنهاد کرده­ ایم.

کلیدواژه ها

توسعه نامتوازن, روش ترکیبی, مدل ترکیبی, تکنولوژی و صنعت, مناطق کردنشین جنوب آذربایجان­ غربی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.