حافظه تاریخی، هویت قومی و جهانیشدن: پژوهش بیننسلی در شهر سنندج

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله مسائل اجتماعی ایران، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSPI-3-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 232
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامعباس توسلی

استاد جامعه شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

جمال ادهمی

دانشجوی دکتری جامعه شناسی دانشگاه آزاد اسلانی واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

هرچند مسئله هویت و حافظه تاریخی قدمتی به عمر تاریخ دارد، درحقیقت محصول عصر مدرن و از موضوعات اصلی مورد توجه در جامعهشناسی معاصر است. در ایران نیز بحث درباره این موضوع با ظهور گفتمان مدرنیسم و شکلگیری دولت مدرن آغاز شده و تا امروز ادامه یافته و با توجه به ناهمگونی فرهنگی و قومی جامعه ایران و تحولات جهانی امروزه اینگونه مباحث اهمیت فزایندهای یافته است. پژوهش موجود در همین راستا و برای بررسی رابطه بین حافظه تاریخی، هویت قومی و جهانیشدن در کردستان ایران صورت گرفته است. در بخش نظری بر اساس نتایج بهدستآمده از بررسی دیدگاهها و مرور منابع تجربی موجود چارچوبی نظری تنظیم شد و در قالب آن فرضیههای اصلی مطرح گردید. پژوهش به روش چندگانه (روش پیمایشی و روش اسنادی) و با استفاده از پرسشنامه در مورد ۴۵۵ نفر نمونه از افراد ۱۵ سال به بالای ساکن شهر سنندج ایران انجام گرفته است. نتایج پژوهش بر بالابودن میانگین هویت قومی نسل کهنسال، حافظه تاریخی نسل میانسال و بهرهگیری از رسانههای جهانی نسل جوان دلالت دارد. همچنین یافتهها نشان میدهد که به ترتیب متغیرهای جامعهپذیری بهشیوه کردی، احساس تبعیض قومی و حافظه تاریخی بیشترین تاثیر را بر متغیر هویت قومی داشته و در مجموع حدود ۳۴ درصد تغییرات هویت کردی را تبیین میکنند.

کلیدواژه ها

حافظه تاریخی, نسل, هویت قومی, احساس تبعیض, جهانیشدن, جامعهپذیری, سرمایه اقتصادی و فرهنگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.