رویکردی جامعهشناختی به احساس شادمانی سرپرستان خانوار در شهر اصفهان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله مسائل اجتماعی ایران، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSPI-2-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی ربانی

دانشیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه اصفهان

رسول ربانی

استاد گروه علوم اجتماعی دانشگاه اصفهان

محمد گنجی

استادیارگروه علوم اجتماعی دانشگاه کاشان

چکیده

پژوهش حاضر از نظر کنترل شرایط پژوهش پیمایشی، از نظر وسعت پهنانگر و از نظر زمانی مقطعی است. جامعه آماری آن کلیه سرپرستان خانوارهای شهر اصفهان است که در سال ۱۳۸۵، ۴۴۱۷۸۲ نفر بودهاند و حجم نمونه مقتضی بر اساس فرمول کوکران ۳۸۴ نفر تعیین شده است که به دلیل توزیع بیشتر پرسشنامه ۳۹۴ پرسشنامه مورد تحلیل قرار گرفته است. پرسشنامه طراحیشده با روایی سازه های مناسب (براساس ضریب آلفای کرونباخ) برحسب نسبت خانوارهای هر منطقه در بین مناطق مختلف شهر اصفهان توزیع شده است. کاوش در سوالات و فرضیات پژوهش منجر به نتایجی شد که برخی از آنها به این شرح است: میانگین احساس شادی در دامنه صفر و صد در بین سرپرستان خانوارها ۲۳/۵۶ بود (بعد احساسی ۳۷/۵۹، بعد اجتماعی ۴۲/۵۵ و بعد شناختی ۸۸/۵۳) و از بین متغیرهای زمینه ای مورد مطالعه، احساس شادی سرپرستان خانوار برحسب جنس، وضعیت تاهل و شغل متفاوت است. همچنین متغیرهای سرمایه اجتماعی، رضایت از امکانات منطقهای، میزان برخورداری از حقوق شهروندی، میزان منزلت نقشی (کارآمدی اجتماعی، خانوادگی و فردی) و درآمد با احساس شادی سرپرستان دارای همبستگی مستقیم است. بهطوریکه مدل بهدست آمده از متغیرهای موثر، براساس رگرسیون چندگانه با روش گام به گام، حدودا ۴۵ درصد از واریانس احساس شادی در جامعه آماری را تبیین می کند. برخورداری از حقوق شهروندی، منزلت نقشی و سرمایه اجتماعی به ترتیب دارای بیشترین تاثیر بر شادیاند.

کلیدواژه ها

احساس شادی, سرمایه اجتماعی, حقوق شهروندی, رضایتمندی, منزلت نقشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.