پایش و اولویتبندی مولفههای تابآوری در بافتهای اسکان غیررسمی مطالعه موردی: محله سهرابیه کرج

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه شهر پایدار، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSCITY-3-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین حاتمی نژاد

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران، تهران، ایران

اصغر حیدری

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران، تهران، ایران

اسماعیل نجفی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران، تهران، ایران

بنت الهدا ایزدی

دانشجوی دکتری ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

مفهوم تابآوری، مفهوم جدیدی است که بیشتر در مواجهه با ناشناختهها و عدم قطعیتها بهکاربرده میشود. لذا آگاهی از وضعیت تابآوری و تاب آور نمودن جوامع شهری دارای اهمیت خاصی میباشد. محله سهرابیه سکونتگاهی غیررسمی میباشد که ریشه شکلگیری آن به سال ۱۳۴۳ و تحت تاثیر اصلاحات ارضی برمیگردد. آگاهی از وضعیت تابآوری و میزان آسیبپذیری اینگونه بافتها، امکان مدیریت مناسب و مطلوب را در مواقع بحران امکانپذیر میکند. بر این اساس، پژوهش حاضر به دنبال سنجش و اولویتبندی مولفههای تابآوری در سطح محله اسکان غیررسمی سهرابیه میباشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی – تحلیلی مبتنی بر دادههای اولیه میباشد که جمعآوری اطلاعات اولیه، بهصورت اسنادی و پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه بهصورت نقطهای و با موقعیت مشخص انجامگرفته است. برای تحلیل دادهها و سنجش میزان تابآوری و اولویتبندی مولفههای آن در محله سهرابیه از نرمافزارهای SPSS، Smart PLS و برای تحلیل فضایی نیز از نرمافزار Arc GIS استفادهشده است. نتایج گویای آن است که تابآوری محله سهرابیه با میانگین ۲۷/۲ در سطح پایینی قرار دارد و در برابر بحرانهای طبیعی از آسیبپذیری بالایی برخوردار است. در رابطه با وضعیت هر یک از ابعاد و میزان تاثیر آنها بر میزان تابآوری بر اساس نتایج مدلسازی ساختاری بعد اقتصادی بیشترین و بعد کالبدی کمترین تاثیر را بر تابآوری محله سهرابیه داشته داشتهاند. نتایج تحلیل فضایی نیز نشاندهنده تفاوت تابآوری در ابعاد مختلف بر اساس شرایط آنها در سطوح مختلف محله است. بهطوریکه تنها مناطق مرکزی محله از وضعیت نسبتا بهتری برخوردار هستند؛ اما حاشیههای شمالی، جنوبی و غربی محله تابآوری پایینی دارند و آسیبپذیرتر هستند. با آگاهی از وضعیت تابآوری در ابعاد مختلف و همچنین شناخت بهدستآمده از وضعیت فضایی تابآوری در سطح محله سهرابیه، میتوان از برنامهریزی و مدیریت بهتری جهت بیشتر تاب آور شدن محله دارا بود.  

کلیدواژه ها

پایش, اولویتبندی, مولفههای تابآوری, اسکان غیررسمی, محله سهرابیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.