تحلیلی بر جایگاه مولفههای برند شهری مطالعه موردی: شهر مراغه
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه شهر پایدار، دوره: 3، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JSCITY-3-2_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 298
نویسندگان
استادیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
چکیده
شهرها به فراخور ظرفیت، امکانات و نقش خود از نوعی شهرت و آوازه مخصوص به خود برخوردارند، که آنها را از دیگر شهرها ممتاز و متمایز میسازد. این شهرت و آوازه که از آن به برند شهری تعبیر میشود، آمیزهای از هویت تاریخی، ویژگیهای اجتماعی، نمادهای تمدنی، فعالیتهای تجاری، امکانات رفاهی، تفریحی، مناسبات سیاسی و بینالمللی هر شهر است که برآیند آن، برند شهری است. پژوهش حاضر با توجه به مولفههای چهارگانه (فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی) که سازمان ملل برای توسعه برند شهری در نظر گرفته، این موضوع را در شهر مراغه موردبررسی قرار داده است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی – تحلیلی است که با اتکا بر مطالعات اسنادی –کتابخانهای و میدانی (پرسشنامه)، انجامگرفته است. جامعه آماری تحقیق تعداد ۲۵ نفر از متخصصان در حوزههای مختلف مطالعات شهری بودند. برای بررسی فرضیههای پژوهش از آزمونهای آماری t تک نمونهای و رگرسیون خطی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که میانگین مولفههای اقتصادی و اجتماعی کمتر از حد متوسط (۳)، است. مولفه فرهنگی با میانگین بزرگتر از ۳ و p-value، ۰۴۳/۰ از وضعیت مطلوب برخوردار است. مولفه زیستمحیطی نیز با میانگین بزرگتر از ۳ و p-value، ۰۰۰/۰ دارای وضعیت مطلوبی است. نتایج رگرسیون خطی نشان داد که مولفه اجتماعی بیشترین همبستگی را با برند شهری دارد؛ مولفه اقتصادی در جایگاه دوم همبستگی و مولفه فرهنگی در مرحله سوم و مولفه زیستمحیطی در پایینترین جایگاه قرار دارد. به عبارتی جهت برند سازی شهر مراغه هرچند مولفههای زیستمحیطی و فرهنگی از پتانسیل بالاتری برخوردارند، اما مولفههای اجتماعی و اقتصادی نیازمند توجه بیشتری هستند؛ لازمه موفقیت در برند سازی یک شهر توجه همزمان به ظرفیتها و پتانسیلها و رفع محدودیتها است.کلیدواژه ها
برند, مولفههای برند شهری, تصویر شهری, شهر مراغهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.