مدلسازی اقتصاد باز کوچک با لحاظ ساختار بازار برق در قالب مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران، دوره: 8، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_IEER-8-31_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجمه خالقی فر

دانشجوی دکتری اقتصاد بینالملل، دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه ارومیه

حسن خداویسی

دانشیار اقتصاد، دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه ارومیه

چکیده

انرژی الکتریکی یکی از عوامل ضروری برای توسعه اقتصادی در کشورهاست. از سویی دیگر مصرف روزافزون انرژیهای پایانپذیر مانند سوختهای فسیلی برای تولید انرژی الکتریکی، خطر پایان یافتن آنها را در آیندهای نزدیکتر رغم میزند. همچنین مصرف سوختهای فسیلی، یکی از مهمترین عوامل ایجاد آلودگیهای زیست محیطی و تغییرات آب و هوایی هستند. بنابراین استفاده بهینه از انرژی در فرآیند توسعه اقتصادی همواره به عنوان یک هدف مهم در توسعه پایدار مد نظر بوده است. در این تحقیق به طراحی یک اقتصاد باز کوچک با لحاظ ساختاری برای بازار برق آن در قالب مدلهای تعادل عمومی پویای تصادفی پرداخته شده است و در آن چهار بخش اصلی شامل خانوار، تولید، دولت و تجارت خارجی، در نظر گرفته شده و اثرات پویای شوکهای موجود در اقتصاد بر روی متغیرهای کلان اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از شبیهسازی و تجزیه و تحلیل توابع عکسالعمل آنی مدل، بیانگر آن است که شوک بهرهوری تولید در صنعت برق اثرات معنیداری بر متغیرهای کلان اقتصادی بر جای میگذارد و تعدیل اثر این شوک در بلندمدت صورت میگیرد. در ضمن، مکانیزم اثرگذاری شوک ترجیحات مصرفکننده کاملا متفاوت و حتی تعدیل اثر این شوک بر روی برخی از متغیرهای کلان اقتصادی در دوره زمانی طولانیتری نسبت به شوکهای دیگر رخ میدهد.

کلیدواژه ها

مدل تعادل عمومی پویای تصادفی, چرخه تجاری حقیقی, انرژی الکتریکی, شوک ترجیحات مصرفکننده, شوک بهرهوری تولید در صنعت برق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.