بررسی آزمایشگاهی اثر شکل بستر شکنج در دو حالت موازی و پولکی بر ضریب زبری مانینگ (یادداشت تحقیقاتی)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه هیدرولیک، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHYDAN-8-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 273
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین صمدی بروجنی

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه شهرکرد

پری ملکی

دانشجوی کارشناسی ارشد سازهههای آبی، دانشگاه شهرکرد

روحاله فتاحی نافچی

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه شهرکرد

محمدجواد کتابداری

دانشیار گروه مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چکیده

تخمین مقاومت در برابر جریان در برنامهیزی، طراحی و بهرهبرداری پروژههای منابع آب شامل انتقال آب و بطور خاص سیستمهای رودخانهای نقش مهمیایفا میکند. شکلهای مختلف بستر همچون شکنج اثرات بارزی بر کل زبری دارند. در این مقاله به منظور بررسی تاثیر دو نوع شکل بستر شکنج بر ضریب مانینگ آزمایشهایی در آزمایشگاه هیدرولیک دانشگاه شهرکرد انجام شد. روابطی براساس ویژگیهای هندسی شکنج و شرایط جریان به کمک نرمافزار SPSS استخراج شد. همچنین مشاهده شد که زبری شکل بستر شکنج در حالت موازی قریب ۴۷% و در حالت پولکی حدود ۴۳ % از زبری کل را تشکیل میدهد؛ لذا در مطالعات مهندسی رودخانه نمیتوان از اثر شکل بستر صرفنظر کرد. همچنین نتایج نشان داد ضریب مانینگ در دو شکل مختلف موازی و پولکی شکنجها، اختلاف معنیدار داشته و ضریب زبری مانینگ در شکل موازی نسبت به پولکی ۳/۱۲ درصد بیشتر بود.

کلیدواژه ها

شکل بستر, شکنج, ضریب مانینگ, مقاومت جریان, مهندسی رودخانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.