بررسی آزمایشگاهی تاثیر زمان عبور هیدروگراف سیل بر پیشروی و شکل دلتا در حالت وجود دانهبندیهای مختلف مصالح رسوبی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه هیدرولیک، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHYDAN-8-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 214
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی حیدری

دانشجوی کارشناسی ارشد سازههای آبی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

سید علی ایوبزاده

دانشیار گروه سازههای آبی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

سیده لیلا رضوی طوسی

دکترای سازههای آبی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

در این تحقیق، تاثیر عبور سیلاب در زمانهای مختلف در حالت وجود ذرات غیر یکنواخت رسوبی بر روی شکل و پیشروی دلتا مورد مطالعه قرار گرفته است. از پنج نوع منحنی دانهبندی استفاده شده که دارای توزیع نرمال و قطر متوسط یکسان بودهاند. در این تحقیق برای هر یک از نمونههای رسوبی ۴ آزمایش در ۴ زمان مختلف عبور سیلاب صورت گرفت. هریک از زمانهای عبور سیلاب مربوط به پیشروی تاج دلتا به اندازه ۱۲، ۲۶، ۴۰ و ۶۰ درصد از طول پیشروی نهایی تاج دلتا در تبدیل ورودی مخزن میباشد. از یک مدل آزمایشگاهی رودخانه به مخزن با زاویه واگرایی تدریجی برای بررسی تاثیر زمان عبور سیلاب بر پیشروی دلتا استفاده شد و هیدروگراف سیل، هیدروگراف ۵۰ ساله شبیهسازی شده سد دز بوده است. با توجه به نتایج مشاهده شد که تغییر در زمان عبور سیلاب بر روی شکل دلتا و نیز پیشروی دلتا تاثیرگذار است. در محدوده بررسی، با افزایش زمان تاثیر سیلاب، مقدار شسته شدن دلتا در بخش فوقانی آن در اثر عبور سیلاب کاهش مییابد و همچنین پیشروی دلتا پس از عبور سیلاب با سرعت بیشتری اتفاق میافتد. همچنین با افزایش انحراف معیار هندسی ذرات، توان رابطه توسعه داده شده بین ۲ تا ۵/۳ تغییر میکند. میزان شستگی دلتا در اثر عبور سیلاب نیز با افزایش انحراف معیار ذرات رسوبی (از ۲/۱ تا ۶/۲) تا ۲۰ درصد کاهش داشته است.

کلیدواژه ها

پیشروی دلتا, یکنواختی ذرات رسوبی, غیر یکنواختی ذرات رسوب, زمان تاثیر سیلاب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.