بررسی جامعهشناختی وضعیت طرد اجتماعی کم توانان جسمی
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه روانشناسی افراد استثنایی، دوره: 10، شماره: 38
- کد COI اختصاصی: JR_JPE-10-38_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 368
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه کاشان، کاشان، ایران (نویسنده مسئول) .
استاد گروه جامعهشناسی دانشگاه کاشان، کاشان، ایران.
دکتری گروه جامعهشناسی دانشگاه کاشان، کاشان، ایران.
چکیده
در دهههای اخیر طرد اجتماعی افراد کمتوان تبدیل به مبحثی بهروز برای تحلیل مسائل و مشکلات در سطوح و ابعاد مختلف شده است. در واقع، بارزترین مشخصه وضعیت اجتماعی افراد کمتوان مسئله طرد اجتماعی آنان میباشد. بر این اساس هدف اصلی این تحقیق بررسی میزان طرد اجتماعی افراد کمتوان و میزان تفاوت آن بر مبنای نوع کمتوانی ، شدت و علت کم توانی در بین آنان میباشد. این تحقیق بر اساس روش پیمایش اجتماعی انجام شده است. حجم نمونه متشکل از ۵۲۸ نفر از افراد کمتوان میباشد که با توجه به مشکلات دسترسی به آنان به شیوه نمونهگیری در دسترس انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتهاند. نتایج تحقیق بیانگر این امر است که میزان طرد اجتماعی در اکثریت افراد مورد بررسی در حد متوسط به بالا میباشد. یافتههای آزمون تحلیل واریانس یکطرفه بیانگر عدم تفاوت معنادار میانگین طرد اجتماعی افراد کمتوان بر مبنای نوع و علت کمتوانی آنان میباشد. اما نتایج آزمون فیشر در ارتباط با تفاوت میانگین طرد اجتماعی در بین کمتوانان بر مبنای شدت کمتوانی با مقدار (۰.۰۵=sig و ۲.۹۴۲=F) در سطح خطای کوچکتر از ۰.۰۵ و با اطمینان ۹۵ درصد معنیدار میباشد. بر این اساس، شدت کمتوانی افراد کمتوان باعث کاهش مشارکت در زندگی اجتماعی، حاشیهای شدن و طرد اجتماعی آنان گردیده است. در این خصوص لازم است جامعه با اتخاذ رویکردهای زمینه حضور و مشارکت کمتوانان را در جامعه فراهم کند تا آنان بهواسطه کمتوانی از عرصههای اجتماعی طرد نشوند.کلیدواژه ها
کمتوانی, طرد اجتماعی, نوع کمتوانی, شدت کمتوانی, علت کمتوانیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.