ارزیابی غلظت های مختلف کبالت در جیره بره های پرواری: اثر بر عملکرد، برخی متابولیت های خون و فراسنجه های تخمیر شکمبه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 22، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-22-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام ندری

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

فردین هژبری

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

محمد مهدی معینی

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

به منظور ارزیابی تاثیر کبالت بر عملکرد، برخی فراسنجههای خونی و تخمیر، آزمایشی با استفاده از ۲۴ راس بره نر سه تا چهار ماهه با میانگین وزن ۳۰ کیلوگرم در قالب یک طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و شش تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: جیره پایه (شاهد؛ حاوی ۰/۰۸۳ میلیگرم در کیلوگرم کبالت)؛ جیره پایه + ۰/۲ میلی گرم در کیلوگرم کبالت؛ جیره پایه + ۰/۴ میلی گرم در کیلوگرم کبالت و جیره پایه + ۰/۶ میلی گرم در کیلوگرم کبالت بودند. به منظور تعیین فراسنجههای خون در روزهای صفر، ۴۵ و۷۰ از سیاهرگ وداج خونگیری و برای بررسی فراسنجههای تخمیر شکمبهای از طریق مری، مایع شکمبه گرفته شد. مکمل کبالت تاثیر معنیداری بر میزان افزایش وزن روزانه، ماده خشک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک، میزان ویتامین B۱۲ ، کلسترول، تریگلیسیرید، آلبومین سرم خون و همچنین غلظتهای آلکالین فسفاتاز و آلانین ترانس آمیناز نداشت. غلظت آمونیاک مایع شکمبه در سطح ۰/۲ و ۰/۴ مکمل افزایش یافت (۰/۰۵> P) ولی غلظت اسیدهای چرب فرار، pH شکمبه و جمعیت پروتوزوآیی شکمبه تغییری نکرد. غلظتهای کبالت، آهن، روی و مس پلاسما تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان داد افزودن مکمل کبالت به جیره تا سطح ۰/۶ با وجود تغییرات محدود در برخی فراسنجههای خونی و شکمبهای اثر معنیداری بر عملکرد برهها نداشت؛ به نظر میرسد که کبالت موجود در جیره پایه برای نیاز کبالت برههای در حال رشد سنجابی کافی میباشد.

کلیدواژه ها

آلانین ترانس آمیناز, آلکالین فسفاتاز, پروتئین سرم, پروتوزوآ, ویتامینB۱۲

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.