بررسی تاثیر طوفانهای گردوغبار بر پوشش گیاهی تالاب شادگان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست و مهندسی آب، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JEWE-7-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 354
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا بیات

استادیار، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، تهران، ایران

فاضل ایرانمنش

استادیار، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، تهران، ایران

رحیم کاظمی

استادیار، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، تهران، ایران

چکیده

بررسی و شناخت تاثیر طوفان­های گردوغبار بر تغییرات پوشش گیاهی تالابها، میتواند منجر به اطلاعات کاربردی برای مدیریت بهینه آنها شود. در این پژوهش با استفاده از آمار باد ایستگاه هواشناسی اهواز، نمودارهای گلباد و گل­طوفان تهیه شد. سپس تغییرات پوشش گیاهی تالاب شادگان با استفاده از نقشه­های طبقهبندیشده شاخص تعدیلشده خاک-پوشش گیاهی (SAVI) حاصل از تصاویر ماهواره MODIS سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۱ تعیین و سپس روابط همبستگی تغییرات پوشش گیاهی با آمار طوفانهای گردوغبار ایستگاه هواشناسی اهواز تحلیل شد. نتایج نشان داد که جهت بادهای غالب در منطقه از شمال غرب تا غرب بود و همبستگی بین تعداد روزهای همراه با گردوغبار در سال با درصد اراضی با پوشش گیاهی خوب با ضریب تبیین ۴۷/۰ و همبستگی بین غلظت مجموع گردوغبار و پوشش گیاهی با ضریب تبیین ۵۸/۰ نشان ­داد که گردوغبار بر درصد پوشش گیاهی منطقه بیتاثیر نبوده است. روند تغییرات بین میزان غلظت گردوغبار با پوشش گیاهی در یک، دو، سه، چهار و پنج ماه قبل از تهیه شاخص فوق بهصورت کاهشی بود و رابطه بین غلظت گردوغبار یک ماه قبل با درصد پوشش گیاهی (شاخص SAVI) با ضریب ۹۹/۰ بیش­ترین همبستگی را نشان داد. اثر منفی و معنی­دار طوفان­های گرد و غبار بر پوشش گیاهی، اهمیت موضوع را در تالاب بینالمللی شادگان دوچندان می­کند و از طرفی استفاده از تصاویر ماهوارهای می­تواند اطلاعات دقیقی را با صرف هزینه و زمان کم­تر جهت مدیریت منابع پوشش گیاهی و آب و خاک در اختیار مدیران قرار دهد.

کلیدواژه ها

تصاویر ماهواره, شاخص SAVI, گل باد, گل طوفان, MODIS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.