تاثیر تیمارهای اسید جیبرلیک، دمای جوانهزنی و سرمادهی بر شکست خواب بذر و جوانهزنی بذر آوندول (Smyrnium cordifolium)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 51، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-51-2_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 289
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه موسوی ناصرآباد

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج

علی مرادی

استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج

اسد معصومی اصل

دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج

حمیدرضا بلوچی

دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج

چکیده

وجود خواب بذر در گیاهان تیره چتریان، یکی از موانع عمده جهت کشت و اهلی کردن آنها میباشد. در این پژوهش، دو آزمایش جداگانه بهمنظور تعیین بهترین تیمار شکست خواب و بهبود جوانه­زنی در بذر گیاه آوندول (Smyrnium Cordifolium Bioss.) صورت گرفت. در آزمایش اول، تاثیر سطوح مختلف اسید جیبرلیک ( صفر، ۵۰۰، ۱۰۰۰ و ۱۵۰۰ میلیگرم در لیتر) با مدت زمان پیش تیمار ۴۸ و ۷۲ ساعت با اسید جیبرلیک و سطوح مختلف سرمادهی (چهار، هشت و ۱۲ هفته) در دماهای مختلف جوانه­زنی (پنج، ۱۰ و ۱۵ درجه سانتی­گراد)، بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت و در آزمایش دوم، تاثیر سطوح مختلف اسید جیبرلیک (مورد استفاده در آزمایش اول) در سطوح مختلف سرمادهی (صفر، دو، چهار، شش، هشت، ۱۰ و ۱۲ هفته) بر فعالیت آلفا آمیلاز و پراکسیدهیدروژن بررسی شد. نتایج نشان داد که در هر سه دمای جوانهزنی، ۱۲ هفته سرمادهی، بیشترین تاثیر را بر اغلب صفات اندازه­گیری شده داشت. همچنین در اغلب تیمارهای زمان­ی سرمادهی، فعالیت آلفا آمیلاز و محتوی پراکسیدهیدروژن در پیش­تیمار بذر با اسید جیبرلیک افزایش یافت. از بین تیمارهای اعمال شده، تلفیق تیمار ۱۲ هفته سرمادهی به همراه ۵۰۰ میلی­گرم اسید جیبرلیک در لیتر و دمای پنج درجه سانتیگراد، بیشترین تاثیر را بر شکست خواب بذر آوندول (۵۵ درصد) داشت.

کلیدواژه ها

آلفا آمیلاز, آوندول, بنیه گیاهچه, پراکسید هیدروژن, خواب بذر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.