اثر کمآبیاری در مراحل مختلف رشدی دو توده خربزه ایرانی بر رشد، عملکرد، کیفیت میوه و کارایی مصرف آب ‏

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 51، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-51-2_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزاد تقدسی نیا

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

زهرا قهرمانی

استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

طاهر برزگر

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

میترا اعلایی

استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

چکیده

بهمنظور بررسی اثر تنش کمآبیاری در مراحل مختلف رشدی بر رشد، عملکرد و کیفیت دو توده خربزه ایرانی آزمایشی در قالب کرت­های دوبار خرد شده بر اساس طرح بلوک­های کامل تصادفی در دانشگاه زنجان در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کم آبیاری در سه سطح (۱۰۰، ۸۰ و ۶۰ درصد نیاز آبی گیاه) به عنوان کرت اصلی، مرحله تنش­دهی در دو سطح (مرحله گلدهی و بیست روز بعد از گلدهی) به عنوان کرت فرعی و توده خربزه در دو سطح (خاتونی و ایوانکی) به عنوان کرت فرعی- فرعی بودند. نتایج نشان داد تنش کم آبیاری در هر دو مرحله باعث کاهش شاخص­های رشدی و عملکردی شد. کمترین میزان سطح برگ، طول بوته، عملکرد بوته(kg ۷۲/۶)، عملکرد بازارپسند بوته (kg ۴۷/۵)، درصد گوشت میوه (% ۷/۵۰) و ویتامین ث (mg/۱۰۰ml ۴۸/۱) در شرایط تنش در مرحله گلدهی و آبیاری با ۶۰ درصد نیاز آبی حاصل شد. بیشترین مواد جامد محلول توده خاتونی (%۰۴/۱۲)، و توده ایوانکی (% ۴۲/۱۱) در مرحله گلدهی همراه با کمآبیاری ۸۰ درصد نیاز آبی حاصل گشت.بیشترین کارایی مصرف آب توده ایوانکی در مرحله گلدهی و توده خاتونی در مرحله ۲۰ روز پس از گلدهی تحت شرایط کمآبیاری۸۰ درصد نیاز آبی مشاهده شد. توده ایوانکی نسبت به کم­آبی متحملتر بود. با توجه به نتایج، اعمال تیمار کم آبیاری ۸۰ درصد نیاز آبی در مرحله گلدهی همراه با کاهش ۶۱/۶ درصد عملکرد میوه، موجب بهبود مواد جامد محلول میوه و صرفه­جویی ۴۰ درصدی آب آبیاری گردید.

کلیدواژه ها

توده, خربزه, عملکرد بازارپسند, مواد جامد محلول, ویتامین ث

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.