برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات وزن بدن در دوره پایانی رشد و ایمنی همورال در بلدرچین ژاپنی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 51، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-51-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 274
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایوب محمدی-تیغ سیاه

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

علی مقصودی

استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

فرزاد باقرزاده کاسمانی

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

محمد رکوعی

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

هادی فرجی-آروق

استادیار پژوهشی، پژوهشکده دامهای خاص، دانشگاه زابل، زابل، ایران

چکیده

هدف مطالعه حاضر برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات رشد در سنین پایانی (۲۵ تا ۴۵ روزگی) و پاسخ­های سیستم ایمنی همورال در بلدرچین ژاپنی بود. داده­های رشد (اوزان بدن (BW) در سنین ۲۵، ۳۰، ۳۵، ۴۰ و ۴۵ روزگی و همچنین متوسط افزایش وزن بدن (ADG) در دوره­های ۵ روزه) و پاسخ سیستم ایمنی (عیار آنتیبادی علیه SRBC (IgT) و واکسن نیوکاسل (IgN)) مورد بررسی قرار گرفت. از تجزیه و تحلیل چند صفتی با استفاده از روش نمونه­گیری گیبس به کمک نرمافزار Gibbsf۹۰ برای برآورد پارامترهای ژنتیکی استفاده شد. دامنه وراثت­پذیری­های برای صفات BW و ADG بهترتیب ۴۳۷/۰-۳۰۳/۰ و ۳۳۸/۰- ۰۵۳/۰ بود. وراثت­پذیری برای صفات IgT و IgN نیز بهترتیب ۲۵۲/۰ و ۰۱۵/۰ برآورد شد. همبستگی ژنتیکی صفات رشد با پاسخ­های ایمنی منفی و از کم تا متوسط برآورد شد (۲۱۸/۰- تا ۴۸۳/۰-). با توجه به نتایج، انتخاب ژنتیکی برای صفات وزن بدن نسبت به صفات افزایش وزن و ایمنی میتواند پاسخ ژنتیکی بالاتری را در پی داشته باشد. در بین صفات وزن بدن، وزن ۳۰ روزگی با توجه به همبستگی ژنتیکی بالا با BW۴۵ (۸۰۹/۰)، وراثت­پذیری متوسط (۴۰۶/۰) و همبستگی ژنتیکی منفی و نسبتا پایین با IgT (۲۲۶/۰-) و IgN (۲۳۵/۰-) می­تواند به عنوان معیار مناسبی جهت ارائه برنامه اصلاح نژادی به منظور بهبود صفات رشد و کاهش کم عملکرد سیستم  ایمنی باشد.

کلیدواژه ها

نمونهگیری گیبس, وزن بدن, وراثتپذیری, همبستگی ژنتیکی, ‏SRBC

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.