بررسی ارتباط ذرات معلق (۵/۲ PMو۱۰PM) و دریافت آنتیاکسیدان غذایی با زیستنشانگرهای متابولیک در سالمندان ساکن شهر تهران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه ابن سینا، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SINA-21-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 233
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فائزه سیاه وش

Department of Community Nutrition, Faculty of Nutrition and Dietetics, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

سکینه شب بیدار

Department of Community Nutrition, Faculty of Nutrition and Dietetics, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

میر سعید یکانی نژاد

Department of Epidemiology and Biostatistics, Faculty of Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: یکی از بحرانها و معضلات اساسی در کلان شهر تهران، قرار گرفتن در معرض ذرات معلق آلاینده هوا است. مطالعات مختلف تاثیر ذرات معلق آلاینده هوا را بهصورت افزایش مشکلات قلبی- عروقی و تنش اکسیداتیو نشان دادهاند، لذا هدف از این مطالعه بررسی ارتباط ذرات معلق کمتر از ۵/۲ و ۱۰ میکرون و ظرفیت تام آنتی اکسیدان رژیم غذایی با قند خون ناشتا، چربیهای سرم و فشارخون در سالخوردگان ساکن شهر تهران بوده است. روش بررسی: در مطالعه حاضر ۲۲۶ نفر سالخورده در سال ۱۳۹۴ مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه بسامد خوراک از افراد واجد شرایط جمعآوری شد. ظرفیت تام آنتی اکسیدانی رژیم غذایی محاسبه شد و آزمایشهای بیوشیمیایی شامل قند خون ناشتا و چربیهای سرم انجام گرفت. غلظت ذرات معلق از سازمانهای مربوطه در استان تهران دریافت شد. از آزمون آماری آنالیز واریانس جهت تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد. یافتهها: بین میانگین فشارخون سیستولیک دو گروه از افرادی که در سهک اول و دوم ۵/۲PM (۰۴۴/۰p=) و ۱۰PM (۰۲۶/۰p=) قرار داشتند، تفاوت معناداری وجود داشت. بین افرادی که در سهک اول و دوم همچنین سهک دوم و سوم ۱۰PM قرار داشتند نیز اختلاف معناداری با فشارخون دیاستولیک مشاهده شد (۰۰۲/۰p=)؛ اما ارتباط معناداری بین ذرات معلق و دریافت آنتیاکسیدانهای رژیم غذایی با سایر زیست نشانگرهای متابولیک مشاهده نشد. بحث و نتیجهگیری: تحقیق حاضر نشان داد که مواجهه سالمندان با ذرات معلق کمتر از ۵/۲ میکرون سبب افزایش فشارخون آنان خواهد شد.

کلیدواژه ها

Particulate Matter, Antioxidants, Blood Pressure, ذرات معلق, آنتیاکسیدانها, فشار خون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.