اثر متیل فنیدیت و تمرین هوازی بر آنزیمهای کبدی موش صحرایی نر

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه ابن سینا، دوره: 21، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SINA-21-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 311
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی سپهریان

Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

نادر شاکری

Department of physical education and sport science, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

حسین عابدنطنزی

Department of physical education and sport science, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

شهرام سهیلی

Department of physical education and sport science, Shahr-e-Qods Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: داروی متیل فنیدیت (ریتالین) برای درمان اختلال کمتوجهی-بیشفعالی استفاده میشود. اما مصرف بدون تجویز پزشک آن برای افزایش عملکرد ورزشی و تحصیلی رواج یافته است. افزایش سو مصرف دارو در ورزش و عدم اطلاع کافی از اثرات آن موجب شد، این مطالعه با هدف بررسی اثر متیل فنیدیت و تمرین هوازی بر عملکرد کبدی موش صحرائی انجام شد. روش بررسی: نمونههای این تحقیق ۸۰ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با میانگین وزن ۱۵±۲۲۸ گرم بودند، که بهطور تصادفی به ۸ گروه ۱۰ تایی تقسیم شدند. گروهها شامل کنترل، شم تمرین هوازی، شم دارو، تمرین هوازی، دارو ۱۰mg، دارو ۳۰mg، تمرین هوازی+۱۰mg دارو و گروه تمرین هوازی+۳۰mg دارو بودند. گروههای دارو و تمرین هوازی+دارو مقدار داروی متناسب به وزن خود را بهصورت گاواژ دریافت کردند. گروههای تمرین هوازی و تمرین هوازی+دارو برای مدت دو ماه، هفتهای سه جلسه و هر جلسه ۳۰ دقیقه (سرعت ۲۵ متر بر دقیقه) فعالیت داده شدند. خونگیری یک روز پس از پایان آخرین جلسه تمرین انجام و میزان آنزیمهای کبدی اندازهگیری شد. برای تجزیه و تحلیل دادههای از آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون تعقیبی توکی در سطح ۰۵/۰ استفاده شد. یافتهها: محاسبات آماری بین گروههای مختلف نشان داد، تغییرات سرمی آنزیمهای کبدی گروه تمرین هوازی نسبت به گروههای کنترل، شم تمرین هوازی و شم دارو معنادار نبود. اما در گروههای دارو و تمرین+دارو افزایش سرمی وابسته به دوز آنزیمهای کبدی نسبت به گروههای کنترل، شم تمرین هوازی، شم دارو و تمرین هوازی معنادار بود (۰۵/۰> p). بحث و نتیجهگیری: افزایش وابسته به دوز آنزیمهای کبدی در گروههای دارو و تمرین+دارو حتی نسبت به گروه تمرین هوازی، احتمال هپاتوتوکسیتی مصرف غیردرمانی متیل فنیدیت را بیان میکند. لذا برای تایید این نتایج، نیاز به پژوهشهای بیشتری است.  

کلیدواژه ها

Methylphenidate, Aerobic Exercise, Liver Enzyme, متیل فنیدیت, تمرین هوازی, آنزیمهای کبدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.