بررسی اثرات تنش خشکی حاصل از کم آبیاری سنتی و متناوب روی برخی از خصوصیات کمی و کیفی سیب زمینی رقم آگریا

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی آبیاری، دوره: 37، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JISE-37-3_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 344
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سودابه گلستانی کرمانی

دانشگاه شهرکرد

محمدرضا نوری امامزاده ایی

دانشگاه شهرکرد

محمد شایان نژاد

دانشگاه صنعتی اصفهان

علی شاه نظری

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

عبدالرحمن محمدخانی

دانشگاه شهرکرد

چکیده

    امروزه با توجه به کمبود منابع آبی، توجه بیشتری به استفاده از روش­های ذخیره کننده آب می­شود. لذا در تحقیق حاضر به بررسی اثر اعمال تنش خشکی در روش کم آبیاری سنتی و کم آبیاری متناوب بر گیاه سیب زمینی (Solanum Tuberosum L.)پرداخته شده است. بدین منظور رقم آگریا در بهار سال ۱۳۹۱ در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد و در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار کشت شد. تیمارهای آبیاری اعمال شده شامل آبیاری کامل و کم آبیاری در سه سطح پتانسیل ماتریک خاک (۶۰- ، ۸۰- و ۱۲۰- کیلوپاسکال) بود که بعد از مرحله غده زایی و در قالب دو روش کم آبیاری سنتی و کم آبیاری متناوب اعمال شد. تجزیه واریانس صفات اندازه­گیری شده با استفاده از نرم افزار SAS V.۹ انجام شد و برای مقایسه میانگین صفات نیز از آزمون LSD با سطح احتمال پنج درصد استفاده شد. بررسی نتایج به­دست آمده نشان داد تنش آبی بر وزن خشک و تر اندام هوایی گیاه، وزن ریشه، طول ریشه، حجم ریشه، شاخص برداشت، راندمان مصرف آب و درصد نشاسته در سطح یک درصد اثر معنی­دار داشت، اما بر تعداد غده در بوته و درصد ماده خشک غده در سطح پنج درصد معنی­دار بود. همچنین آبیاری متناوب باعث بهبود بازار پسندی، راندمان مصرف آب، شاخص برداشت، حجم ریشه و وزن اندام هوایی گیاه نسبت به کم آبیاری سنتی شد. بیشترین راندمان مصرف آب بین سطوح تنش اعمال شده از تیمار کم آبیاری متناوب با سطح پتانسیل ماتریک ۸۰- کیلوپاسکال و به میزان ۸۵/۶ (کیلوگرم بر مترمکعب) به­دست آمد که نسبت به آبیاری کامل ۴۵/۲۱ درصد افزایش داشته است.

کلیدواژه ها

کلید واژه­ها : کم آبیاری سنتی, کم آبیاری متناوب, سیب زمینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.