تحلیل فراوانی سیلاب دو متغیره با استفاده از توابع مفصل
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی آبیاری، دوره: 37، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JISE-37-4_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 410
نویسندگان
دانشکده مهندسی آب، دانشگاه شهید چمران اهواز
دانشکده مهندسی آب، دانشگاه شهید چمران اهواز
دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه شهید چمران اهواز
دانشکده علوم ریاضی و کامپیوتر، دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده
در روشهای مرسوم تحلیل فراوانی سیلاب تنها متغیر دبی اوج سیلاب مد نظر قرار میگیرد و فرض میشود که متغیر مورد بررسی از توابع توزیع پارامتری خاصی تبعیت میکند. این فرضیهها محدود کننده هستند و منجر به دستیابی به اطلاعات محدود در زمینه ریسک سیلاب میشوند. یک رویداد سیلاب دارای سه متغیر دبی اوج، حجم و تداوم سیلاب میباشد بطوری که این متغیرها در طبیعت تصادفی بوده و بین دو متغیر همبستگی وجود دارد. در این تحقیق از توابع مفصل برای مدل بندی ساختار همبستگی و همچنین برآورد توزیع احتمال توام متغیرهای سیلاب در ایستگاه هیدرومتری اهواز بر روی رودخانه کارون استفاده گردید. با در نظر گرفتن توابع توزیع حاشیهای سیلاب از خانواده های توزیعهای پارامتری و ناپارامتری، سه مفصل مناسب از کلاس ارشمیدسی، یعنی خانواده های کوک-جانسون، علی-میکائیل-حق و گامبل-هوگارد برای مدل سازی ریاضی دو متغیره سیلاب استفاده شد. بر اساس معیارهای نکویی برازش مفصل خانواده گامبل-هوگارد منجر به بهترین نتیجه در مدل سازی ترکیبهای مختلف متغیرهای سیلاب شد. با استفاده از مفصل منتخب توابع توزیع تجمعی شرطی و نیز دوره های بازگشت توام متغیرهای سیلاب برآورد گردید که موجب بهبود در برآورد ریسک سیلاب گردید.کلیدواژه ها
توابع مفصل, توزیع حاشیه ای, توزیع احتمال توام, دوره بازگشت توام, تابع توزیع تجمعی شرطیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.