نقش اقتصاد دانشبنیان در نسبت شکاف فناوری کشورهای سند چشمانداز ۱۴۰۴ ایران
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران، دوره: 25، شماره: 84
- کد COI اختصاصی: JR_IJER-25-84_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 436
نویسندگان
دانشجوی دکتری اقتصاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران.
استادیار گروه اقتصاد، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران.
استاد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران
چکیده
اهمیت نسبت شکاف فناوری در بین کشورهای منطقه چشمانداز نه تنها از منظر نقش فناوری قابل بررسی است، بلکه بهدلیل اهمیت و جایگاه رقابتپذیری اقتصادی نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. این پزوهش نقش اقتصاد دانشبنیان در نسبت شکاف فناوری با استفاده از توابع تولید مرزی و فرامرزی برای دوره زمانی ۱۳۹۵-۱۱۳۷۵ در ۲۴ کشور سند چشمانداز جمهوری اسلامی بررسی کرد. در این راستا، کشورهای منطقه بر اساس مولفههای اقتصاد دانشبنیان و با استفاده از تحلیل خوشهبندی به ۳ گروه، طبقهبندی شدند. نتایج پژوهش نشان داد کشورهای گروه اول با میانگین نسبت شکاف فناوری ۹۵ درصد، نزدیکتر به فناوری برتر(۱) هستند و همچنین میانگین نسبت شکاف فناوری در گروههای دیگر ۹۴ و۶۷ درصد است. بررسی نقش مولفههای اقتصاد دانشبنیان در بروز نسبت شکاف فناوری بین کشورهای گروه سوم منطقه با کشورهای گروه اول و دوم، حکایت از نقش بسیار مهم مولفه رژیم نهادی و مشوقهای اقتصادی در کاهش نسبت شکاف فناوری بر مبنای کشش محاسباتی مربوط به هریک از مولفههای بین این کشورها دارد، بنابراین به منظور کاهش نسبت شکاف فناوری بیشتر تاکید بر ارتقای شاخصهای مولفه بیان شده که شامل رفع موانع تعرفهای و غیرتعرفهای، حاکمیت قانون و کیفیت قوانین و مقررات است، وجود دارد.کلیدواژه ها
اقتصاد دانش بنیان, تابع تولید فرامرزی, نسبت شکاف فناوری دانشاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.