کاربست «الگوریتمهای تکاملی» و روش «دستور زبان شکل» در فرایند طراحی مبتنی بر ساختارهای سنتی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ماهنامه باغ نظر، دوره: 18، شماره: 95
  • کد COI اختصاصی: JR_BAGH-18-95_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 737
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدی اسمعیلیان طوسی

دکتری معماری، مربی دانشگاه، گروه تخصصی معماری، دانشگاه خاور نزدیک، نیکوزیا، قبرس.

ایرج اعتصام

استاد دانشگاه، گروه تخصصی معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

محمدجواد مهدوی نژاد

 استاد گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

چکیده

بیان مسئله: کاربست روشهای شکل-محور در سیستم طراحی مولد، اگرچه در جهت توصیف و تحلیل یک سبک یا معماری منطقهای و یا اثری خاص در مطالعات متعددی مورد بررسی قرارگرفتهاند، پیچیدگی و تعدد قواعد ساختاری و عدم انعطافپذیری این روشها در ارزیابی و بهینهیابی نمونههای جدید تولیدشده تا حدودی از مطلوبیت کاربرد آنها کاسته است. با این وجود، توانایی تولید فرمهای جدید بر مبنای قوانین اشکال، علاوه بر تحلیل و استخراج قواعد شکلی یک ساختار سنتی، لزوم بررسی بیشتر روشهای شکل-محور را مشخص میکند. هدف پژوهش: این پژوهش در راستای پاسخگویی به این کاستی، رویکرد ترکیبی تکاملی مولد را پیشنهاد میکند. کاربست روشهای تکاملی مولد میتواند نگرش جدیدی در فرایند تحلیل ساختارهای سنتی و طراحی جدید مبتنی بر این ساختارها ارائه دهد.روش پژوهش: روش پژوهش بر مبنای مطالعات کتابخانهای و بهصورت تحلیلی-توصیفی جهت بررسی ادبیات موضوعی مرتبط بوده و همچنین با درنظرگرفتن نمونههای موردی از میان خانههای سنتی کاشان، از ترکیب روش شیپ گرامر (دستورزبان شکل) جهت تحلیل ویژگیهای ترکیببندی و روابط فیزیکی-فضایی در خانههای سنتی، و ابزار الگوریتم ژنتیک جهت بهینهیابی ساختارهای جدید تولیدشده، استفاده میکند.نتیجهگیری: نتیجه تحقیق نشاندهنده کارایی روشهای تکاملی مولد در بهبود و تسریع فرایند تحلیل ویژگیهای ساختارهای سنتی و همچنین تولید طرحهای متنوع جدیدی است که میتوانند جوهره فضایی ساختارهای سنتی را حفظ کنند.

کلیدواژه ها

طراحی تکاملی مولد, الگوریتمهای تکاملی, دستورزبان شکل, طرحواره قوانین فضایی, الگوریتم ژنتیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.