اثربخشی درمان گروهی متمرکز بر خود-شفقتی روی خود-کارآمدی و تابآوری مادران دارای فرزند دچار اختلال سرکشی ستیزهجوگری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه آسیب شناسی، مشاوره و غنی سازی خانواده، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FPCE-5-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 256
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب قاسمی

M.Sc., Clinical Psychology, Islamic Azad University, Isfahan Branch (Khorasgan), Isfahan, Iran.

چکیده

کودکان و نوجوانان دچار آسیبهای روانشناختی و رفتاری، مادران خود را نیز با آسیبهای روانی گوناگونی رویارو میسازند. بر همین شالوده پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربـخشی درمان گروهی متمرکز بر خود-شفقتی بر خود-کارآمدی و تابآوری مادران دارای فرزندان دچار اختلال سرکشی ستیزه جوگری انجام گرفت. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر دربرگیرنده مادران دارای فرزندان مبتلابه اختلال سرکشی ستیزه جوگری در سال تحصیلی ۹۸-۱۳۹۷ بود. در این پژوهش شمار ۳۰ مادر دارای فرزندان مبتلابه اختلال سرکشی ستیزه جوگری با روش نمونهگیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروههای آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه ۱۵ مادر). در گروه آزمایش سه نفر و در گروه گواه دو نفر ریزش داشتند. گروه آزمایش مداخله ۱۰ جلسهای درمان متمرکز بر خود شفقتی را طی ۵ هفته بهصورت هفتهای دو جلسه ۹۰ دقیقهای دریافت نمودند. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش دربرگیرنده پرسشنامههای خود-کارآمدی (شرر و مادوکس، ۱۹۸۲) و تابآوری (کانر و دیویدسون، ۲۰۰۳) بود. دادهها به شیوه تحلیل کوواریانس توسط نرمافزار آماری SPSS۲۳ مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. برآیندهای حاصل از تحلیل دادهها نشان داد که درمان گروهی متمرکز بر خود-شفقتی بر خود-کارآمدی و تابآوری مادران دارای فرزندان دچار اختلال سرکشی ستیزه جوگری موثر بوده است (P< ۰.۰۰۱). بر پایه یافتههای پژوهش حاضر میتوان چنین نتیجه گرفت که درمان گروهی متمرکز بر خود-شفقتی میتواند بهعنوان درمانی کارآمد جهت بهبود خود-کارآمدی و تابآوری مادران دارای فرزندان دچار اختلال سرکشی ستیزه جوگری مورداستفاده گیرد.

کلیدواژه ها

oppositional defiant disorder, resilience, self-efficacy, self-self-compassion focused group therapy, اختلال سرکشی ستیزه جوگری, تابآوری, خود-کارآمدی, درمان گروهی متمرکز بر خود-شفقتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.