مقایسهای میان «نظریه اعتباریات» طباطبائی و قراردادگروی رالز (بر اساس وجوه تشابه آن دو)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه حکمت و فلسفه، دوره: 15، شماره: 60
  • کد COI اختصاصی: JR_WPH-15-60_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر عبدل آبادی

استادیار فلسفه و حکمت، دانشگاه شهید بهشتی تهران، تهران، ایران.

سید امین میرحسینی

دانشجوی دکتری فلسفه غرب، دانشگاه بین المللی امام خمینی ره، قزوین، ایران.

چکیده

«نظریه اعتباریات» سید محمدحسین طباطبائی نظریهای برای تبیین ساز وکار آن دسته از ادراکات انسان است که مطابقی در خارج ندارند و مجعول قوای فعال انساناند. دستهای از این ادراکات، ادراکاتیاند که به حسن (خوبی) و قبح (بدی) مربوطاند. اعتباری دانستن حسن و قبح این فرضیه را به ذهن ما متبادر کرده که «نظریه اعتباریات» طباطبائی اساسا نظریهای قراردادگروانه است. در این مقاله کوشیدهایم تا «نظریه اعتباریات» او را با یکی از نظریههای اخلاقشناختی قراردادگروانه معاصر؛ یعنی، «نظریه عدالت در حکم انصاف» جان رالز، مقایسه کنیم، وجوه تشابه آن دو نظریه را بیان کنیم و به مدد این مقایسه به فهم بهتری از «نظریه اعتباریات» طباطبائی و قراردادگروانه بودن یا نبودن آن دست یابیم. از همین رو، در این مقاله، با روشی تحلیلی، پیشفرضها، استدلالها و لازمههای دو نظریه مذکور را کشف، استخراج و بیان خواهیم کرد. مدعای ما این است که در هر سه بخش مذکور وجوه تشابهی در نظریه طباطبائی و نظریه رالز یافت میشوند که به نحو موجهی موید فرضیه مایند.

کلیدواژه ها

طباطبایی, رالز, اعتباریات, قراردادگروی, وجوه تشابه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.