تجلی امثال قرآنی درمنظومههای فارسی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه سراج منیر، دوره: 3، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_SERAJ-3-6_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رفیعی جیردهی

هیئت علمی دانشگاه گیلان

چکیده

امثال و حکم در هر زبانی چه از نظر معنیشناسی چه از نظر واژهشناسی از اهمیت خاصی برخوردار بوده و هست. امثال قرآنی نیز که سراسر آمیخته با حکمت است، از دیرباز مورد توجه پژوهشگران علوم قرآنی قرار گرفته است. این توجه از قرون اولیهی اسلامی تا زمان حاضر روز به روز رو به فزونی بوده است. توجه به امثال قرآنی چنان مورد نظر بوده است که علاوه بر کوششهای پراکنده در کتب مختلف دینی و ادبی، بیش از شانزده اثر مستقل در این موضوع به رشتهی تحریر درآمده است. در ادب فارسی نیز اشعار بسیاری میتوان یافت که به عنوان مثل زبانزد است و با تعمق در این امثال میتوان به تاثیرپذیری سرایندگان آن از امثال قرآنی پی برد. این تاثیرپذیری ممکن است با برداشت مستقیم از الفاظ مبارک قرآن صورت گرفته باشد یا با الهام از آیات شریفهی قرآن. در این مقاله کوشش شده تا آیاتی را که به عنوان مثل معروف شدهاند، شناسایی و تاثیر آنها بر شعر فارسی بررسی گردد.

کلیدواژه ها

قرآن, ادبیات, مثل, امثال منظوم, شعر فارسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.