دریفوس و تاریخ فلسفی هوش مصنوعی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوفصلنامه غرب شناسی بنیادی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_OCCIDE-5-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 324
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین محمدعلی خلج

دانشجوی کارشناسی ارشد فلسفه، دانشگاه تهران

چکیده

این مقاله برای ارائه روایتی تاریخی از تحولات هوش مصنوعی در قرن ۲۰ و ۲۱ از نظرگاهی فلسفی، سه دوره را از هم جدا کرده است: ۱. تسلط پارادایم نمادی؛ ۲. بازگشت به پیوندگرایی؛ ۳. ظهور حیات مصنوعی. مدعای اصلی مقاله آن است که هم بازگشت به پیوندگرایی و هم ظهور حیات مصنوعی، نقدهای دریفوس بر رویکردهای پیشین در هوش مصنوعی را تایید میکند. به باور دریفوس یک نگرش اتمیستی ـ فورمالیستی به ذهن، دانش، و هستی، پشتوانه اصلی پارادایم نمادی است. شکست هوش مصنوعی نمادی در صوریسازی فهم هرروزه و چرخش به سوی نگرشی کلگرایانه در پیوندگرایی موید نقدهای دریفوس است. همچنین حیات مصنوعی با بدنمندانه و موقعیتمند دانستن شناخت موضع وی را تایید میکند. با این وجود، حمایت واپسین دریفوس از هوش مصنوعی هیدگری و این ادعا که این جریان، هستیشناسی هیدگری را در آزمونی تجربی قرار میدهد قابل نقد است. همچنین همراه با ارزیابی نقد دریفوس نشان داده میشود که وی از نقد فلسفی هوش مصنوعی به نقد کل فرهنگ و اندیشه غربی پل میزند و نشان میدهد که برای اصالتدادن به فهم تئوریک و فراموشی جهان انسانی، خطر پیش روی این فرهنگ ظهور انسانهایی با فهم ماشینی و نه ماشینهایی با تواناییهای ورای انسانی است

کلیدواژه ها

هوش مصنوعی, پارادایم نمادی, پیوندگرایی, حیات مصنوعی, هوش مصنوعی هیدگری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.