استعاره مفهومی: نقطه تلاقی تفکر و بلاغت در قصاید ناصرخسرو

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه فنون ادبی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_LIAR-10-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه خراسانی

دانشآموخته دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

غلامحسین غلامحسین زاده

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

استعاره مفهومی یا شناختی بر پیوند میان زبان و تفکر تاکید دارد و استعاره را بیش از آنکه مربوط به زبان بداند، به اندیشه مرتبط می­داند. استعاره پیش از آنکه در قالب یک عبارت زبانی بیان شود، بر مبنای یک تفکر ذهنی ساخته میشود. این رویکرد جدید توجه منتقدان را به زیرس یی ذهنی­ جلب میکند که در فرایند ساختن استعاره نقش مهمی دارند. ناصرخسرو، یکی از شاعران اندیشمند و فیلسوف سبک خراسانی، در بسیاری از قصاید خود، از استعاره بهره گرفته است. استعارههایی که وی به کار میبرد همه در قلمرو نظام­ عقیدتی و دینی او میگنجند و شاعر بسیاری از مفاهیم فکری مورد نظر خود را به صورت استعارههای مفهومی بیان میکند. از آنجایی که قصاید ناصر خسرو بیشتر در حیطه ادبیات تعلیمی جای میگیرند و در نگاه اول، چندان از شگردهای ادبی سود نمیجویند، این پژوهش بر آن است با بررسی پنجاه صفحه از دیوان قصاید ناصرخسرو بر اساس رویکرد استعاره مفهومی نشان دهد که شاعر بسیاری از مفاهیم و عقاید را در قالب استعارههای شناختی بیان کرده و این امر در بالا بردن درجه ادبیت کلام وی موثر بوده­ است.

کلیدواژه ها

استعاره, استعاره مفهومی یا شناختی, نگاشت, قصاید ناصرخسرو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.