روششناسی مطالعات اقتصاد اسلامی با تاکید بر مطالعات قرآنی

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دوفصلنامه قرآن و علم، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_MIUQU-3-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی رستمنژاد

سید مفید حسینی کوهساری

چکیده

روششناسی اقتصاد اسلامی از عرصههای مهم مطالعات اقتصاد اسلامی است که هر روز بیشتر از گذشته مورد توجه اندیشمندان قرار میگیرد و با وجود برخی پیشینهها، از مباحث نوین این حوزه به شمار میرود. پرداختن به روششناسی بدون توجه به برخی اصول و مبانی بنیادین مطالعات اقتصاد اسلامی، تلاشی ناتمام است و عمق و دقت لازم را ندارد. توجه به اصولی همچون «لزوم تناسب روشها با اهداف، مبانی و اصول اقتصاد اسلامی، لزوم تناسب هدف مشروع با روش مشروع، خصوصیت چند روشی در اقتصاد اسلامی» و عنایت به مبانی از قبیل «وجود امور ثابت و متغیر در اقتصاد اسلامی، وجود اوامر ارشادی و مولوی، تاثیر زمان و مکان در اقتصاد، تاثیر گستره مذهب بر اقتصاد اسلامی، تاثیر عقل در استنباط قوانین اقتصادی و وجود عناصر موقعیتی و جهانشمول» در قوام و عمق بخشی به مباحث روششناسی اجتنابناپذیر است. با توجه به این اصول و مبانی میتوان روشهای عمده مطالعات اقتصاد اسلامی با تاکید بر اقتصاد قرآنی را چنین برشمرد: استقرا، تفسیر موضوعی بیرونی، بهرهگیری از قضایای اقتصادی اخباری اسلامی، امضا، کشف، نظاممند، تاسیس.

کلیدواژه ها

اقتصاد, روششناسی, مطالعات, قرآن, مبانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.