قرآن و آزادی سیاسی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوفصلنامه قرآن و علم، دوره: 6، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_MIUQU-6-11_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 301
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجف لک زایی

نصرالله نظری

چکیده

آزادی همزاد آدمی است، به همین سبب، برخی آن را تعریف نشدنی دانسته و برخی دیگر تعاریفی گوناگون از آن ارائه دادهاند. با توجه به مجموع تعاریف ارائه شده میتوان گفت آزادی چیزی است که حداقل سه مولفه اساسی عامل، مانع و غایت در آن وجود دارد. با در نظر گرفتن این مولفهها در تعریف آزادی، میتوان گفت که مهمترین مصادیق آزادی سیاسی، آزادی مشارکت سیاسی، آزادی رقابت سیاسی و آزادی نظارت سیاسی میباشد. نوشتار حاضر، باتوجه به مصادیق فوق، دیدگاههای قرآن کریم در خصوص رابطه سیاست و دیانت و حق مشارکت سیاسی مردم در حکومت دینی را بررسی نموده و از طریق تحلیل برخی از آموزههای قرآنی به این پرسش اساسی پاسخ داده است که جایگاه آزادی سیاسی و سازوکارهای تحقق آن در قرآن کریم چیست؟ آموزههای مورد بررسی در این نوشتار «بیعت» و نقش «شورا و مشورت» در فرایند مشارکت سیاسی، «تحزب»، «سبقت در امور خیر» و «امر به معروف و نهی از منکر» میباشد.

کلیدواژه ها

قرآن, سیاست, آزادی سیاسی, مشارکت, رقابت, نظارت, شورا, بیعت, حزب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.