پیش بینی مصارف گاز خانگی و تجاری برای یک دوره پنج ساله شهر اصفهان با استفاده از شبکههای عصبی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش در مدیریت تولید و عملیات، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPOM-7-1_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 263
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام هنری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی صنایع، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران؛

مسعود یقینی

استادیار، گروه مهندسی صنایع، دانشکده مهندسی راه آهن، دانشگاه علم و صنعت تهران، تهران، ایران؛

محمد حسین ندیمی

استادیار، گروه کامپیوتر، دانشکده مهندسی کامپیوتر، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران؛

چکیده

بخشهای خانگی و تجاری بیشترین سهم مصارف گاز طبیعی در کشور را به خود اختصاص دادهاست. بنابراین، پیشبینی میزان مصارف این دو بخش برای شرکت ملی گاز ایران بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله، برای مصارف خانگی و تجاری گاز طبیعی شهر اصفهان ساختار مناسبی از مدل شبکه عصبی انتخاب و طراحی شده است. برای یافتن یک ساختار مناسب شبکه عصبی، سه ساختار متفاوت با نامهای دینامیک، هرس کامل و شبکه شعاع براساس تابع بررسی شده است. دادههای واقعی مصارف گاز ۱۰ سال (۱۳۸۱ تا ۱۳۹۰) برای پیشبینی مصارف (۱۳۹۱ تا ۱۳۹۵) استفاده شده است. به منظور پیشبینی مصارف خانگی و تجاری گاز طبیعی، متغیرهای مستقل جمعیت، دما، تعداد مشترکین و قیمت گاز انتخاب شدهاند. ساختارهای شبکه عصبی با یکدیگر و با سایر روشهای سنتی پیشبینی از جمله رگرسیون و سریهای زمانی مقایسه گردید. نتایج حاکی از آن است که ساختار منتخب هرس کامل مدل شبکه عصبی برای این دادهها از سایر ساختارها و مدلهای پیشبینی سنتی کارآمدتر و دقیقتر است و این مدل تا سال ۱۳۹۵ برای بخش خانگی افزایش مصرف و برای بخش تجاری کاهش در مصرف گاز طبیعی شهر اصفهان را پیشبینی کرده است. براساس بررسیهای انجام شده، تاکنون پژوهشی برای پیشبینی مصارف گاز طبیعی خانگی و تجاری شهر اصفهان با مقایسه بین ساختارهای مختلف طراحی مدل شبکه عصبی و انتخاب بهترین ساختار، صورت نگرفته است.

کلیدواژه ها

مصارف گاز طبیعی بخشهای خانگی و تجاری, پیش بینی, شبکه عصبی مصنوعی, هرس کامل, دینامیک, شبکه شعاع براساس تابع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.