نقد ترجمه محمد الفراتی از استعارهها و کنایات «نینامه»
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: کاوش نامه ادبیات تطبیقی، دوره: 8، شماره: 30
- کد COI اختصاصی: JR_JCCL-8-30_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 257
نویسندگان
استادیار گروه زبان وادبیات عربی، دانشگاه کاشان، ایران
دانشجوی دکترای زبان و ادبیات عربی، دانشگاه کاشان، ایران
چکیده
مترجم و شاعر سوری، محمد الفراتی(۱۸۸۰-۱۹۷۸م) «نینامه» مولوی را به زبان شعر ترجمه نموده است. وی با وجود آشنایی با زبان فارسی گاه در فهم، دریافت و انتقال استعاره و کنایه موجود در زبان مولوی موفق نبوده است. لذا این جستار با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، سعی دارد به بررسی و ارزیابی دریافت معنایی استعارات و کنایات موجود در نینامه، توسط محمد الفراتی بپردازد که در پی آن برای مخاطب روشن میگردد با وجود تلاشهای مترجم، شکاف معنایی و نارسایی در معادلگزینی در ترجمه وی به چشم میخورد. همچنین روشن میگردد که فهم مقصود اصلی بسته به درک معانی پوشیده واژگان و تعابیر دارد و به دنبال آن برای خواننده روشن میشود که مترجم با مبنا قرار دادن متن مبدا تلاش نموده در نقل معانی امین باشد، اما گاه، وجود مفاهیم کنایی و استعاری وی را از رسیدن به پیام مولوی بازداشته و نتوانسته پی به مقصود شاعر ببرد، در نتیجه ترجمه لفظی را اختیار نموده که معنا و عناصر فرهنگی زبان مبدا در آن نادیده گرفته شده است.کلیدواژه ها
ادبیات تطبیقی, نینامه, محمد الفراتی, نقد ترجمه, استعاره و کنایهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.