برآورد جریمه درآمدی و تابع درآمد ازدسترفته نویسندگان ادبی در ایران؛

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه بررسی مسائل اقتصاد ایران، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ECON-7-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 347
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا ششجوانی

دانشجوی دکتری سیاستگذاری فرهنگی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

اسمعیل کاووسی

استاد گروه سیاستگذاری فرهنگی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

عباسعلی قیومی

دانشیار گروه سیاستگذاری فرهنگی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

چکیده

بر اساس تحلیل آمارهای خانه کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بین سال­های ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸ بیش ­از ۵۰۰۰ نفر نویسنده داستان و رمان در کشور کتاب­هایشان را به چاپ رسانده­اند. اگرچه نویسندگان ادبی عضو کانونی طبقه خلاق هستند؛ تا کنون مطالعه جامعی درباره درآمد و ویژگی­های بازار کار آن­ها انجام نشده است. در ادبیات اقتصاد فرهنگ نویسندگان را در دسته هنرمندان قرار می­دهند و ویژگی­های بازار کار آن­ها را همانند می­دانند، از این رو می­توان مطالعات مربوط به بازار کار هنرمندان را برای شناخت نویسندگان نیز به کار گرفت. چارچوب نظری این مقاله برگرفته از مطالعات پیشین بازار کار هنرمندان است و داده­های آن از طریق مصاحبه عمیق با ۹۱ نفر از نویسندگان کشور گردآوری شده است. روش به کار رفته در برآورد تابع درآمد از دسترفته نویسندگان تحلیل رگرسیون چندگانه است. یافتههای این مطالعه نشان می­دهد میانگین جریمه درآمدی نویسندگان کشور به نسبت میانگین درآمد شغل­های جایگزین ۷۲% و میانگین سالانه درآمد از دست­رفته آن­ها حدود ۱۰۸ میلیون تومان است. معادله به دست آمده گواه این است که هرچه تعداد ژانرهایی که نویسنده در پروفایل کاری­اش دارد، تعداد عضویت در هیئت داوران جایزههای ادبی و سطح تحصیلات نویسنده بیش­تر باشد، جریمه درآمدی هم بالاتر است. قبل از ۲۴ سال تجربه با جریمه درآمدی افزایشی مواجه هستیم و پس از آن جریمه درآمدی کم­ می­شود.  

کلیدواژه ها

اقتصاد فرهنگ, بازار کار نویسندگان, جریمه درآمدی, درآمد ازدست­رفته, درآمد روانی طبقهبندی JEL: Z۱۱, J۱۷

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.