اثرات داخلی و خارجی محرکهای مالی تحقیق و توسعه(R&D): رهیافت مدلهای داده های تابلویی پویای فضایی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و تجارت نوین، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JINET-14-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 249
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه نظری

دانشجوی دکتری علوم اقتصادی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران

کامبیز هژبر کیانی

استاد گروه اقتصاد، دانشگاه شهید بهشتی و علوم تحقیقات تهران

قدرت الله امام وردی

استادیار گروه اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران

کامبیز پیکارجو

استادیار گروه اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران

چکیده

محرکهای مالی R&D شامل مشوقهای مالیاتی، یارانهها، گرنتها و سایر انگیزههاست که توسط دولت برای حمایت فعالیتهای R&D اعمال میشود. عملکرد اقتصادی میتواند از کشورهای دیگر متاثر شود. در این مطالعه محرکهای مالیاتی بهعنوان حمایتهای غیرمستقیم و سوبسیدهای مستقیم بهعنوان حمایتهای مستقیم در نظر گرفتهشده است. هدف شناسایی مناسبترین مدل فضایی و مقایسه این محرکها با رویکرد مدل داده های تابلویی پویای فضایی برای دوره (۲۰۱۶-۲۰۰۵) و برای منتخبی از کشورهای اروپایی عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD)، جنوب شرقی آسیا و آسیای مرکزی است. برای در نظر گرفتن رویکرد فضایی، از مجاورت جغرافیای و اقتصادی (تجارت دوطرفه و رابطه فناوری دوطرفه) استفادهشده است. با توجه به نتیجه آزمون موران خودهمبستگی فضایی برای کشورهای منتخب اروپایی (OECD) و جنوب شرق آسیا در دو حالت تجارت دوطرفه و روابط فنآوری دوطرفه و برای کشورهای منتخب آسیای مرکزی در فنآوری دوطرفه تائید شد. با تائید مدل (SDM) محرکهای مالی دارای اثرات کل (اثرات داخلی و خارجی) است. برای کشورهای منتخب اروپایی (OECD) اثرات مثبت و معنیدار محرکهای مالیاتی و سوبسیدهای مستقیم تائید شد. برای کشورهای جنوب شرق آسیا حمایت های غیرمستقیم اثر داخلی منفی ولی اثر خارجی مثبت دارد. در کشورهای آسیای مرکزی که ایران نیز جزو این کشورها است حمایتهای مستقیم دارای اثر داخلی مثبت ولی اثر خارجی منفی دارند. همچنین اثرات مثبت محرکهای مالیاتی برای این کشورها تائید نشد.

کلیدواژه ها

واژههای کلیدی: تحقیق و توسعه (R&D), سیاستهای مداخله دولت, محرکهای مالی, حمایتهای غیرمستقیم (محرکهای مالیاتی), حمایتهای مستقیم(سوبسیدهای مستقیم), مدلهای داده های تابلویی پویای فضایی. طبقهبندی JEL: H۳۰, Q۳۲, C۲۳

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.