بازتاب آموزه های نهج البلاغه در جرم شناسی علت شناختی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه کتاب قیم، دوره: 10، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_KGY-10-23_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 236
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه نوری

استادیار دانشگاه پیام نور

چکیده

نگاه علت­شناسانه به رفتار مجرمانه، به دنبال شناسایی عوامل جرم­زا مورد توجه جرم­شناسان قرار گرفته است؛ برخی با رویکردی افراطی و به تبعیت از زیست­شناسی­جنایی، قائل به جبرگرایی زیستی در رفتار مجرمانه بوده و برخی با رویکردی تعادل­گرا با الهام از زیست­شناسی­اجتماعی، بزهکار را موجودی مختار اما با گرایش­های منحرفانه قلمداد کردهاند که تحت تاثیر شرایط محیطی، مرتکب جرم می­شود. بررسی مضامین مندرج در نهجالبلاغه نشان میدهد قرن­ها پیش از شکل­گیری جرم­شناسی علمی، سببشناسی رفتار مجرمانه به صورت همه­جانبه مورد توجه امیرالمومنین(ع) قرار داشته است؛ به گونه­ای که مجموعه­ای از عوامل جرم­زا را شناسایی و مفیدترین و کاربردی­ترین راهکارهای ریشه­یابی رفتارهای مجرمانه را ارائه­کرده­است. در این مقاله، با استفاده از روش اسنادی و تحلیل محتوا، عوامل جرم­زا از دیدگاه حضرت علی(ع) مورد بررسی قرار گرفته ­است. یافتههای تحقیق حاکی از آن است که جرم، معلول عوامل مختلفی است؛ چنانچه علت یا علل آن پدید آید، جرم ناخواسته رخ ­می­دهد. همچنین آموزه­های نهج­البلاغه هر چند بر نقش عوامل زیستی، روانی و اجتماعی به عنوان عوامل زمینه­ساز جرم تاکید می­کند؛ اما همواره انسان را در بینابین وادی جبر و اختیار تفسیر کرده و به هیچ روی از بزهکار به عنوان موجود اسیر سرنوشت محتوم خویش، یاد نکرده است. تحلیل این نگرش­ها می­تواند در ارائه نظریات جدید جرم­شناسی و راهکارهای نوین کاربردی پیشگیری از جرایم، مفید و موثر باشد.

کلیدواژه ها

نهجالبلاغه, علت شناسی جنایی, تمایل مجرمانه, علل زیستی, علل روانی, علل اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.