خاستگاه تورمالین در میکاشیستهای مجموعه دگرگونی گلگهر در جنوبخاوری پهنه سنندج- سیرجان ‏(شهرستان بافت، استان کرمان)‏

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پترولوژی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPU-9-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین فاتحی

دانشگاه شهید باهنر کرمان

حمید احمدیپور

دانشگاه شهید باهنر کرمان

حسام معین زاده

دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

در میکاشیستهای کمپلکس دگرگونی گلگهر در جنوبخاوری پهنه سنندج- سیرجان (استان کرمان)، بلورهای تورمالینی دیده میشوند که مقدار کاتیونهای Mg و Na در آنها بالاست (Mg: ۱.۸۳ a.p.f.u.; Na: ۰.۶۸۰ a.p.f.u.). این تورمالینها از نوع دراویت هستند و به سری آلکالن تعلق دارند. نیمرخهای ترکیبی از مرکز بهسوی حاشیه، نشاندهنده منطقهبندی شیمیایی ضعیف در آنهاست. وجود میانبارهای کوارتز در این تورمالینها، مرزهای تعادلی آنها با بیوتیت، جایگیری برخی از این کانیها در جهت شیستوزیته سنگ و منطقهبندی شیمیایی ضعیف در آنها نشان‏دهنده پیدایش این تورمالینها هنگام یا پس از اعمال نیروهای زمینساختی در سنگهای منطقه هستند. دادههای ترکیب شیمیایی تورمالینهای بررسیشده، که در آنها مقدار F کمتر از ۳/۰ و مقدار FeO* کمتر از ۸/۰ درصدوزنی است و همخوانی مثبت میان Mg و Fe نشان میدهند این کانیها ماگمایی نیستند و محصول واکنشهای دگرگونی هستند. درباره سازوکار پیدایش این تورمالینها گمان میرود با افزایش دما و هنگام دگرگونی و پس از آن، عنصر بور از سطح کانیهای رسی آزاد و در سیالها میانروزنهای انباشته شده است. سپس این سیال سرشار از بور با کانیهای سیلیکاته مانند بیوتیت واکنش داده و تورمالین را پدید آورده است. منطقهبندی شیمیایی ضعیف در تورمالینهای بررسیشده نیز گویای این نکته است.

کلیدواژه ها

تورمالین, میکاشیست, کمپلکس گلگهر, پهنه سنندج- سیرجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.