کانی شناسی ، سنگ شناسی، ژئوشیمی کانسنگ مگنتیتی و کانی های سولفیدی و ارائه الگوی احتمالی کانی زایی آهن در آنومالی شماره ۳ معدن گل گهر سیرجان، کرمان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پترولوژی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPU-10-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 447
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم بدوی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه شهید باهنر، دانشکده فنی و مهندسی، بخش مهندسی معدن

حبیبه عطاپور

استادیار دانشگاه شهید باهنر، دانشکده فنی و مهندسی، بخش مهندسی معدن دانشگاه شهید باهنر، دانشکده فنی و مهندسی، بخش مهندسی معدن

موسی محمدی

شرکت سنگ آهن گهر زمین، سیرجان، کرمان، ایران

چکیده

آنومالی شماره ۳ گل گهر سیرجان ابتدا در سنگ های آتشفشانی-رسوبی (بازالت، شیل، دلومیت، ماسه سنگ، مارن، چرت و هیدرواکسیدها – اکسیدهای آهن و سولفیدها) در نئوپروتروزوئیک (ادیاکاران) تشکیل و سپس در طی کوهزایی کیمیرین در رخساره شیست سبز دگرگون شده است. این آنومالی دارای ذخیره قطعی ۶۴۳ میلیون تن کانسنگ مگنتیتی با عیار متوسط ۷/۵۲ درصد آهن، ۷۶/۰ درصد گوگرد و ۱۱/۰ درصد فسفر می باشد و به طور متناوب و لایه ای با کوارتز سریسیت شیست، کلریت شیست، تالک شیست، بیوتیت شیست، اکتینولیت شیست و کوارتزیت قرار گرفته است. مگنتیت به صورت توده ای، نواری، خرد شده و انتشاری دیده می شود که با پیریت و مقدار کمی کالکوپیریت و بورنیت همراه است. پیریت مانند مگنتیت به صورت لایه ای (نواری)، چین خورده، خردشده در بین بلورهای مگنتیت مشاهده می شود. کانی های فرعی شامل تورمالین، آپاتیت، اسفن، زیرکن و گارنت می باشند. عناصر مس، سرب، کبالت، قلع، آرسنیک و آنتیموان در کانسنگ مگنتیتی نسبت به مقادیر پوسته ای، ۲ تا ۱۷ برابر غنی شدگی نشان می دهند. غنی شدگی عناصر در کانی های سولفیدی نسبت به پوسته زمین بین ۳ تا ۶۷ برابر متغیر است. تناوب لایه های شیست با کانسنگ مگنتیتی، ساخت و بافت نواری مگنتیت-پیریت، حضور قطعات معلق و نمودارهای ژئوشمیایی (Al-Fe-Mn و V-Ti , V/Ti-Ni/Ti) بیانگر شباهت آنومالی شماره ۳ گل گهر به آهن نواری ادیاکاران می باشد.

کلیدواژه ها

ژئوشیمی, کانی های سولفیدی, کانسنگ مگنتیتی, آهن نواری, ادیاکاران, آنومالی شماره ۳ گل گهر, سیرجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.