بررسی ژئوشیمیایی عناصر نادر خاکی و ارتباط آن با سیالات کانه ساز طلا در محدوده معدنی سنجده، ایران مرکزی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پترولوژی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPU-10-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 207
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده نرگس ساداتی

استادیار دانشگاه محقق اردبیلی

زهرا نوریان رامشه

زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمد یزدی

استاد دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

منطقه معدنی موته در۶۰ کیلومتری جنوب باختری دلیجان و در بخش مرکزی پهنه سنندج -سیرجان واقع شده است. این منطقه شامل دو معدن فعال به نام چاه خاتون و سنجده و چندین رخداد کوچکتر میباشد. واحدهای سنگی رخنمون یافته در منطقه که در حد رخساره شیست سبز تا آمفیبولیت زیرین دگرگون شدهاند، شامل مجموعهای از سنگهای رسوبی، ولکانیکی و ولکانیکلاستیک با امتداد عمومی شمالشرق –جنوبغرب میباشد. کانهزایی در منطقه موردمطالعه بهصورت رگه- رگچههای کوارتز - سولفید در کانسنگ میزبان متاریولیتی و در امتداد گسل نرمال با روند N۴۰W و شیب به سمت شمالشرق رخ داده است. مطالعه و مقایسه رفتار ژئوشیمیایی طلا و عناصر همراه در نمونههای کانهدار و دگرسانشده نشان میدهد که در بین عناصر اصلی Si, S و در بین عناصر کمیاب Ag, Te, Th, Bi, Baهمراه با افزایش عیار طلا، افزایش می یابد. مطالعه روند تغییرات و الگوی عناصر نادر خاکی در نمونههای کانهدار و دگرسانشده و مقایسه آنها با نمونههای فاقد دگرسانی، بیانگر غنیشدگی عمومی بهویژه در عناصر خاکی کمیاب سبک موجود در نمونههای کانهدار میباشد. غنیشدگی عناصر کمیاب خاکی سبک در نمونههای دارای کانهزایی طلا ، بیانگر تاثیر سیالات گرمابی احیایی غنی از گوگرد، سیلیس و CO۲ همزمان با تکتونیک فعال منطقه، در تجمع عناصر فرار و متحرک میباشد. همبستگی منفی بین طلا و عناصر خاکی کمیاب سنگین میتواند ناشی از تاثیر سیالات فلورداری باشد که سبب شستوشو و حمل این عناصر گشته است.

کلیدواژه ها

عناصر خاکی کمیاب, کانه زایی طلا, سنجده, منطقه موته, سنندج-سیرجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.