مقاله پژوهشی:بررسی جرائم سایبری حوزه اجتماعی و راهبردهای پیشگیری و مقابله با آن در جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه امنیت ملی، دوره: 9، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_NSJ-9-34_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 288
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا صبوری

عضو هیئت علمی داخلی دانشگاه علوم انتظامی امین

کامیار ثقفی

دانشیار برق – الکترونیک دانشکده فنی و مهندسی و عضو هیئتعلمی دانشگاه شاهد

چکیده

جرائم سایبری حوزه اجتماعی در جمهوری اسلامی ایران روند رو به رشدی دارد و سالانه خسارتهای مادی و معنوی کلانی را به کشور و مردم تحمیل میکند. با توجه به گستره وقوع این جرائم در ابعاد ملی و تاثیرپذیری فضای سایبر از عوامل داخلی و عوامل محیطی، مبارزه با آن نیز مستلزم اجرای راهبردهای کلان و فراگیر در سطح ملی است. به همین منظور پژوهش حاضر با هدف دستیابی به راهبردهای پیشگیری و مقابله با جرائم سایبری حوزه اجتماعی در جمهوری اسلامی ایران انجام گردید. روش این پژوهش «توصیفی-تحلیلی» از نوع «پیمایشی و اسنادی» است. حجم جامعه آماری تعداد ۶۸ نفر و روش نمونهگیری بهصورت تمامشمار بود. برای گردآوری دادهها از پرسشنامه محققساخته با تعداد ۴۶ گویه و بر اساس مقیاس درجهبندی لیکرت استفاده شد. روایی پرسشنامه از طریق روایی محتوایی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ به دست آمد. بهمنظور تحلیل محیطی و دستیابی به راهبردها از تکنیک SWOT، برای ارزیابی موقعیت و اقدام راهبردی از ماتریس SPACE، برای اولویتبندی راهبردها از ماتریس QSPM و برای انتخاب راهبردهای برتر، از معیار ارزیابی بحرانی استفاده گردید. یافتهها حاکی از این است که حوزه اجتماعی فضای سایبر جمهوری اسلامی ایران دارای موقعیت راهبردی رقابتی بوده و برای پیشگیری و مقابله با جرائم سایبری این حوزه لازم است تعداد ۱۲ راهبرد برتر احصاشده مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

جرم, فضای سایبر, راهبرد, پیشگیری از جرائم, مقابله با جرائم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.