نظریه انتخاب عقلانی: دخالت روسیه در سوریه و تاثیر آن بر امنیت ملی ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مطالعات دفاعی استراتژیک، دوره: 16، شماره: 73
  • کد COI اختصاصی: JR_SNDU-16-73_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 249
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهناز گودرزی

استادیار گروه روابط بین الملل، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران

رضا کوچک زاده تهمتن

دانشجوی دکتری رشته روابط بین الملل، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران

چکیده

بحران سوریه که از آن بهعنوان یک  بحران منطقهای نامبرده می­شود سبب شده است تا عرصهای برای رقابت قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای فراهم شودو بازیگران درگیر در آن، به رویارویی و بعضا تعامل با یکدیگر پرداخته و عرصههایی از منازعه تا همکاری را رقم بزنند . یکیاز این قدرت­ها روسیه است. اهداف روسیه از مداخله در سوریه کمک به برقراری یک نظامچندقطبی، رشد و ارتقا نقش بینالمللی روسیه همانند یک قدرت بزرگ و یکی از مراکزجهانی، مقابله با تروریسم و افراطگرایی دینی و مقابله با هژمونی و یکجانبهگراییآمریکا و ناتو است. لذابا توجه به اهداف فوق مقاله حاضر درصدد بررسیحضور روسیه در سوریه و تاثیر آن بر منافع ملی ایران استکه پس از بسط فضای مفهومی موضوع ، از رویکردهای نظری انتخاب عقلانی در تبیین نظریموضوع استفاده خواهد کرد. مطابق با مستندات موضوعیارائهشده در این مقاله، روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات در اینمقاله، کتابخانه­ای است. یافته­های این مطالعه، حاکی از آن است که اولا، با توجه به موقعیت ژئوپلیتیکسوریه در منطقه و اهمیت استراتژیک و راهبردی این کشور در معادلات بینالمللی و سیاستهای منطقهای جمهوری اسلامی، بحرانسوریه امنیت جمهوری اسلامی ایران را نیز مانند دیگر بازیگران منطقهای و بینالمللی با چالشها و تهدیداتیجدی مواجه کرده است وثانیا حضور روسیه در سوریه باعثخواهد شده، تا بحران سوریه  در کنار ابعادمنطقهای و داخلی، بعد بینالمللی هم پیداکرده و این میتواند به نفع جمهوریاسلامی ایران باشد؛ چراکه ایران اولویت را به مبارزه با تروریسم در منطقه میدهد واین مسئله مستقیما بر منافع ملی ایران تاثیر خواهد گذاشت.

کلیدواژه ها

روسیه, نظریه انتخاب عقلانی, سوریه, امنیت ملی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.