بررسی عوامل فرصت‏زا و تهدید آفرین در رابطه با کشور امارات و نقش هریک در همگرایی یا واگرایی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مطالعات دفاعی استراتژیک، دوره: 16، شماره: 73
  • کد COI اختصاصی: JR_SNDU-16-73_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 328
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالله پیکرنگار

دانشآموخته دکتری- مدیریت راهبردی نظامی- دانشگاه عالی دفاع ملی

علی جهانشاهی

دانشجوی دکتری- علوم دفاعی راهبردی- دانشگاه عالی دفاع ملی

سید حسن حسینی

دانشجوی دکتری- علوم دفاعی راهبردی- دانشگاه عالی دفاع ملی

چکیده

اینتحقیق به دنبال شناسایی عوامل فرصت‏زا و تهدیدآفرین کشور امارات در همگرایی یاواگرایی (فرصت‏ها و چالش‏ها) با جمهوری اسلامی ایران است و برای شناخت محیطی، اینسوال مطرح می‏گردد که موانع و چالش‏های فراروی ایران برای رسیدن به همگراییمنطقه‏ای با کشور امارات چیست؟ و جمهوری اسلامی ایران از چه فرصت‏هایی در کشورامارات، برای تسریع در روند همگرایی و پرهیز از واگرایی منطقه‏ای، می‏تواند بهرهببرد؟ برای پاسخ به این پرسش‏ها ابتدا چارچوب نظری همگرایی و رویکردهای مختلف آنبررسی و همچنین عوامل و چالش‏هایی که موجب واگرایی منطقه‏ای می‏گردند، تبیین ‏شد.این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی انجام شد و این عوامل به روش کتابخانه‏ای و تحلیلاسنادی استخراج و با طراحی پرسشنامه، نظر جامعه آماری در خصوص میزان نقش و کارکرداین عوامل در همگرایی یا واگرایی کشور امارات با جمهوری اسلامی ایران، به روشپیمایشی به دست آمد. جمع‏آوری اطلاعات از روش تحقیقات میدانی با استفاده ابزارپرسش‏نامه محقق ساخته و سوالات آن با استفاده از طیف لیکرت تهیه شد. ضریب رواییمحتوایی شاخص‏ها از حداقل ضریب محتوایی (۰.۶۲)بیشتر شد، و از روایی بسنده برخوردارگردید پایایی از روش دو نیمه کردن با استفاده از آزمون گاتمن، ۰.۸۵ به ‏دست آمد. درنهایتعواملی هم چون  «وابستگی کشور امارات بهتنگه هرمز»، «شیعیان امارات»، «فرهنگ و دین»، «سپر دفاع موشکی»، «پیمان‏های نظامیامارات»، «نهایی نشدن مرز امارات با ایران»، «همکاری با قدرت‏های جهانی»، «سیاست‏هایمنطقه‏ای امارات»ازجمله عواملی هستند که در همگرایی یا واگرایی کشور امارات باجمهوری اسلامی ایران نقش مهمی دارند.

کلیدواژه ها

همگرایی, واگرایی, فرصت‏ها و تهدیدها, ژئوپلیتیک, امارات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.