تبیین مهمترین چالشهای فراروی سیاستگذاری دفاعی جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مطالعات دفاعی استراتژیک، دوره: 14، شماره: 66
  • کد COI اختصاصی: JR_SNDU-14-66_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 303
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا سعادت راد

دانش آموخته دکتری علوم دفاعی راهبردی دانشگاه عالی دفاع ملی

حسین دهقان

دانشیار مدیریت استراتژیک دانشگاه صنعتی مالک اشتر

چکیده

در فضای جدید و متحول نظام قدرت جهانی و توزیع فضایی و منطقهای آن، چنانکه جمهوری اسلامی ایران با موقعیتی منحصربهفرد سبب تاثیرگذاری در روند تحولات جهانی و منطقهای گردیده است کارکردهای مناطق پیرامونی نیز میتواند این مسائل را در داخل و خارج از ج. ا. ایران تحت تاثیر قرار دهد. در چنین وضعیتی سیاستگذاریهای کلان دفاعی- امنیتی، برای پاسخ به تهدیدات و مفهومبندی آنها با چالشهایی در سطوح نظری و علمی که در  محیط پیچیده امنیتی جهانی متصور میباشد مواجه است. در این پژوهش به منظور «تبیین مهمترین چالشهای فراروی سیاستگذاری دفاعی جمهوری اسلامی ایران » از روش توصیفی- تحلیلی و بصورت کاربردی استفاده گردیده است. روش نمونه‏گیری هدفمند و حجم نمونه تحقیق بهصورت تمام شمار، ۶۰ نفر میباشد. جهت گردآوری اطلاعات با روش کتابخانهای از ابزار فیشبرداری و در روش میدانی از پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل داده‏های جمع‏آوری شده از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده گردیده است. در این تحقیق ضمن استفاده از نرم‏افزارهای spss، excel و pls، از آزمون مقایسه میانگین و آزمون تحلیل عاملی برای رتبهبندی چالش‏ها و شاخص‏های مربوطه استفاده شده است.  نتایج حاصله از این تحقیق حکایت از آن دارد که مهمترین چالشهای فراروی سیاستگذاری دفاعی جمهوری اسلامی ایران عبارتند از: «ظهور بازیگران جدید، جایگزین شدن ائتلاف‎های منعطف به‎جای اتحاد، تغییر مفاهیم راهبردی، جهانیشدن، گروههای فشار، روندهای بروکراتیک، تغییرات سیاسی، تامین منابع و طراحی نامناسب» که میتوان آنها را در قالب دو گروه چالشهای «محیط بینالملل» و چالشهای «محیط ملی» تقسیمبندی نمود.

کلیدواژه ها

سیاست دفاعی, محیط امنیتی, چالشها, رویکرد پیشگیرانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.