بررسی تولیدات علمی حوزه موضوعی سقط جنین در بین کشورهای سازمان همکاری اسلامی طی سالهای ۲۰۱۸-۱۹۷۳

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 23، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-23-7_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 283
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه مکیزاده

دانشیار گروه علم اطلاعات و دانششناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران.

راضیه رشیدی بشرآبادی

کارشناس ارشد گروه علم اطلاعات و دانششناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران.

چکیده

مقدمه: تولید علم، معقول­ترین و معتبر­ترین شاخص سنجش رتبه و جایگاه علمی کشورها محسوب می­شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی تولیدات علمی حوزه سقط جنین در بین کشورهای سازمان همکاری اسلامی انجام شد. روشکار: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و با استفاده از فنون علم­سنجی انجام گرفت. با جستجوی انجام شده در Web of Sciences تمامی مدرک (۴۰۲۸ مدرک) در حوزه سقط جنین در بازه زمانی ۲۰۱۸-۱۹۷۳ استخراج شدند. از طریق نمایه نوآوری جهانی داده­های مورد نیاز برای سنجش شاخص توسعه­یافتگی و بررسی میزان پیشرفت علمی کشور­های اسلامی بهدست آمد. تحلیل دادهها با استفاده از نرم­افزار اکسل انجام گرفت. یافته­ها: بر اساس نتایج، کشورهای ترکیه، ایران و مصر رتبه اول تا سوم را بر مبنای تعداد تولیدات علمی، فراوانی استنادات و شاخص هرش در بین کشورهای اسلامی به خود اختصاص دادند. کشورهای نیجریه، قزاقستان و ایران در رتبه اول تا سوم از نظر خود­استنادی قرار داشتند. در رتبه­بندی کشورهای اسلامی بر مبنای شاخص پیشرفت علمی، کشورهای ایران، ترکیه و تونس در جایگاه اول تا سوم قرار داشتند. نتیجهگیری: تولیدات علمی کشور ایران در حوزه سقط جنین در بین کشورهای اسلامی، از نظر میزان تولیدات علمی، روند رشد تولیدات علمی، تعداد کل استنادات، شاخص هرش و شاخص پیشرفت علمی، از جایگاه مطلوبی برخوردار است، اما از نظر سایر شاخصها از جمله استناد به ازای مدرک و میزان خوداستنادی عملکرد ضعیفی داشته است که نیاز به تلاش بیشتر محققان برای رسیدن به وضعیت بهتر دارد.

کلیدواژه ها

ایران, تولیدات علمی, سقط جنین, کشورهای سازمان همکاری اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.