سنگ شناسی، ژئوشیمی و جایگاه زمین ساختی توده های آداکیتی منطقه تیغناب و ارتباط آنها با کانه زایی اسکارن آهن (جنوب خاور سربیشه-خاور ایران)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-12-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 354
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه نخعی

گروه مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی بیرجند، بیرجند، ایران

سید سعید محمدی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

چکیده

منطقه مورد بررسی در بخش خاوری زون جوشخورده سیستان و در نقشه زمین ­شناسی ۱:۱۰۰۰۰۰ ماهیرود قرارگرفته است. تودههای نیمهعمیق با ترکیب کلی کوارتزدیوریتی، به درون سنگ آهک و ماسهسنگ­ های پالئوسن-ائوسن نفوذ کرده و اسکارن و کانی­ سازی آهن (مگنتیت) را تشکیل داده است. بافت­ های عمده در کوارتزدیوریت پورفیری شامل پورفیری با زمینه ریزدانه و پوئیکلیتیک هستند. پلاژیوکلاز، هورنبلند و کوارتز سازنده­ های اصلی این سنگ ­ها هستند. نمودارهای مختلف ژئوشیمیایی نشاندهنده انطباق سنگ­ های آذرین تیغناب با نفوذی­ های مرتبط با اسکارن­ های آهن است. ویژگیهای ژئوشیمیایی مانند میزان میانگین SiO۲ (۶۴/۴۸ درصد)، Al۲O۳ (۱۶/۶۸ درصد)، Sr (ppm ۴۷۰)، Y (ppm۹/۸)، Sr/Y (۵۸/۵۵)، Yb (ppm۸۹/۰) و آنومالی منفی ضعیف Eu، نشاندهنده ماهیت آداکیتی و از نوع پرسیلیس برای این سنگ­ هاست. میزان Mg# (۴۸/۵۵ تا ۱/۶۸)، Sr/Y (میانگین ۵۸/۵۵)، Th/La (میانگین ۳۲/۰)، La/YbN (میانگین ۲/۴) و Th (میانگین ppm ۸/۱) نشان­ دهنده ذوب پوسته اقیانوسی فرورونده با ترکیب گارنت ­آمفیبولیتی برای تشکیل ماگمای آداکیتی است.  

کلیدواژه ها

کوارتزدیوریت پورفیری, گرانتیوئید نوع I, آداکیت پرسلیس, اسکارن, تیغناب, زمین درز سیستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.