بررسی میزان سواد حریم خصوصی برخط دانشجویان دانشگاه رازی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه توسعه­ آموزش جندی­ شاپور، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_EDJ-11-3_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 291
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره عزیزی

دانشجو، کارشناس ارشد، گروه علم اطلاعات و دانششناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

صالح رحیمی

عضو هیات علمی، گروه علم اطلاعات و دانششناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

وکیل احمدی

عضو هیات علمی،گروه جامعهشناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

چکیده

هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین میزان سواد حریم خصوصی برخط دانشجویان دانشگاه رازی و رابطه آن با ویژگی‎های فردی است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل ۱۱۲۶۸ دانشجویان دانشگاه رازی در سال تحصیلی ۹۹-۹۸ است. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان، ۳۷۲ نفر  و به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای تعیین شد. برای گردآوری دادههای پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته سواد حریم خصوصی برخط با ۴ مولفه (آگاهی از عملکرد ارائهدهندگان خدمات برخط، آگاهی از جنبههای فنی، آگاهی از قوانین و آگاهی از راهکارهای کنترل فردی) استفاده شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ مقدار (۸۷۳/۰) به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل یافتهها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. یافته‎ها حاکی از آن است که سطح سواد حریم خصوصی برخط دانشجویان کمتر از مقدار متوسط است. بیشترین مقدار به مولفه «مهارتهای اجتماعی» و کمترین مقدار به مولفه «آگاهی از قوانین حفاظت از اطلاعات» تعلق دارد. همچنین مقطع تحصیلی و سابقه استفاده از اینترنت با سواد حریم خصوصی برخط ارتباط معناداری دارند و افراد با تحصیلات بیشتر و سابقه طولانی‎تر در استفاده از اینترنت سواد بیشتری دارند. اما بین جنسیت، سن و مدت زمان استفاده از اینترنت و سواد حریم خصوصی برخط ارتباط معناداری وجود ندارند. با توجه به اهمیت افزایش سواد حریم خصوصی برخط در جهت حفظ حریم خصوصی در اینترنت، باید آموزش و اقدامات لازم در جهت ارتقای سواد حریم خصوصی برخط دانشجویان صورت گیرد.

کلیدواژه ها

سواد حریم خصوصی برخط, اینترنت, دانشجویان دانشگاه رازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.